Zuhanórepülésben a koalíció

2006.06.26. 06:49
A megszorító lépések bejelentése, illetve az ezt megelőző találgatások megváltoztatták a politikai klímát és a pártok közötti erőviszonyokat - derül ki a Szonda Ipsos közvélemény-kutatásából, amelyet a Népszabadság ismertetett.

A szigorú költségvetési intézkedésekről szóló híresztelések, illetve a hivatalos sejtetések és a gazdasági megszorítások együttesen a kormánypártok népszerűségvesztésével és szavazóinak tanácstalanságával jártak együtt.

Az elmúlt hetekre főképpen a választópolgárok elbizonytalanodása volt a jellemző - olvasható az elemzésben. Ennek egyik jele, hogy a pártok közül valamilyen ok miatt választani nem tudó csoport nagysága 28-ról 32 százalékra nőtt. A másik ezt igazoló sajátosság, hogy a szocialista és szabad demokrata szimpatizánsok több vonatkozásban is határozatlanabbak lettek.

Hirtelen megnőtt az ország jelenlegi irányát szkeptikusan látók aránya (39 százaléktól 59 százalékra). A biztos pártválasztók körében a Fidesz 46, az MSZP 42 százalékon áll.

Az SZDSZ pozíciói is romlottak (3 százalék), s az MDF (4 százalék) 1996 óta először megelőzi a szabad demokratákat. A KDNP továbbra is az észlelhetőség határán található (1 százalék).