Soha nem látott fölényben a Fidesz

2008.03.26. 08:28
A rendszerváltás óta még egyetlen pártnak sem volt akkora rokonszenvtábora, mint most a Fidesznek. Az ellenzéki párt a biztos pártválasztók körében pedig 67 százalékon áll, míg az MSZP-t 24 százalék támogatja, olvasható a Népszabadságban a Szonda Ipsos elemzése.

A sikeres népszavazással a Fidesz rokonszenvtábora akkorára nőtt, amekkora a rendszerváltás óta még egyetlen pártnak sem volt. A márciusi 4 százalékpontos bővülés 39 százalékra növelte a párt támogatottságát a választókorú népességben, a biztos pártválasztók körében a párt 67 százalékon áll, olvasható a Népszabadságban.

A Szonda Ipsos felmérés szerint az MSZP nem annyira támogatókat veszített, inkább táborának önbizalma és választási kedve csappant meg. A szocialistákat az összes választó 16 százaléka, a biztos pártválasztók 24 százaléka támogatja.

Valamelyest gyengültek a kis pártok pozíciói. Az SZDSZ tartósan az 5 százalékos parlamentbe jutási küszöb alatt van, az MDF két hónapja szorult 5 százalék alá (a biztos pártválasztók körében márciusban az SZDSZ 2 százalékon, az MDF 3 százalékon áll.)

A kilencvenes évek elején a Fidesz, az évtized közepén az MSZP tábora hosszú hónapokon át nagyobb volt 30 százaléknál. A középtől jobbra lévő és/vagy konzervatív szemléletű választópolgárok összegyűjtésével a Fidesz biztos bázist hozott létre.

A párt derékhadát azok adják, akik a parlamenti választáson is rájuk voksoltak. A 2006-ban rájuk szavazók kilenctizedét megtartották. Továbbra sem jellemző, hogy egykori szocialisták átpártoltak volna, állapítja meg a Szonda Ipsos, igaz, ezúttal a korábbinál valamivel többen találhatók közülük a Fidesz támogatói körében - nagyjából 250 ezren.

A települési kategóriák tekintetében meglehetősen kiegyenlítetté vált a Fidesz tábora: Budapesten 36, a vidéki városokban 39, a falvakban 41 százalékot ér el. Az MSZP főként a 60 év felettiek körében szenvedett érzékeny veszteségeket, a rendszerint 30 százalékot közelítő támogatottság 22 százalékosra apadt.

A Szonda Ipsos a felmérést március 13-20 között készítette, 1500 ember megkérdezésével, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik.