Egy szóvivője marad a Gyurcsány-kormánynak

2005.09.12. 07:37
Batiz András lesz a továbbiakban a kormányszóvivő, László Boglár pedig a miniszterelnök sajtóügyeit intézi majd. A Népszabadság beszámol arról is, hogy ugyan többen kapacitálták Batizt, hogy legyen képviselőjelölt, az egykori tévés nem lesz pártpolitikus.

A napokban "profilváltás" történt a szóvivőknél: László Boglár a jövőben elsősorban a kormányfő sajtóügyeivel foglalkozik majd, míg Batiz Andrásé lesz a klasszikusan értelmezett szóvivői szerep, írja a hétfő Népszabadság. A lap emlékeztet arra, hogy a rendszerváltás óta a mostani kabinet volt az első, amelynek két szóvivője volt egyszerre. Az ugyan nem tudható, mennyire volt problémamentes a két szóvivő munkamegosztása, ugyanakkor az megfigyelhető volt, hogy a politikai ügyek kommunikációja elsősorban László Boglár feladata volt.

A lap szerint bár többen is kapacitálták, hogy induljon a parlamenti választásokon, valószínű, hogy Batiz András kormányszóvivő nem lesz képviselő a szocialista párt színeiben.

A Népszabadság összeállításában felsorolja ki mindenki volt kormányszóvivő, amióta - 1988 óta - a poszt létezik. Az első szóvivő Bányász Rezső volt, aki nagykövetként folytathatta, az Antall-kormánynak három, a Horn-kabinetnek viszont összesen négy főállású szóvivője volt, végül Kiss Elemér, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető államtitkár vitte a legtovább a szót, másodállásban.

A legrövidebb ideig havas Henrik szóvivősködött: ő hat nap után kényszerült távozni, mert kiderült, hogy stábja egyik tagja ellen csalás miatt folyik nyomozás. Az Orbán-kormány négy éve alatt végig Borókai Gábor vitte a szót. Ebben a parlamenti ciklusban Gál J. Zoltán volt az első szóvivő, őt Gulyás Erika követte, a Batiz András és László Boglár pedig a Gyurcsány-kormány beiktatásakor kezdte munkáját.