Lufis támadás a szovjet emlékmű ellen

2004.11.09. 16:03
Gyorsított eljárásban állíttatná bíróság elé a rendőrség azt a férfit, akit rongálás miatt vettek őrizetbe kedden délelőtt az ötödik kerületi Szabadság téren. A férfi, aki a Lelkiismeret '88 jobboldali szervezet ismert aktivistája, fekete folyadékkal, feltehetően fáradt olajjal telt lufikkal dobálta meg a szovjet hősi emlékműt.
Kedden nem sokkal fél tizenegy előtt egy férfi áthatolt a Szabadság téri emlékműt körbevevő kordonon, és a nála lévő, léggömbökbe töltött fáradtolajjal bombázni kezdte a szovjet címer alatti, "dicsőség a felszabadító szovjet hősöknek" feliratot. A közelben szolgáló rendőrjárőr kissé késve, de észrevette a magánakciót, P. Mártont bilincsbe verve állították elő az ötödik kerületi rendőrkapitányságon, ahol őrizetbe vették.

A feliratra koncentrált


Klikk a képre!
A rendőrség közleménye szerint a férfi a kordonrácsot "egy hirtelen mozdulattal szétrántotta, beszaladt az elzárt területre és az emlékművet fekete festékkel leöntötte", ami után a rendőrjárőr azonnal elfogta, "megakadályozva ezzel a további károkozást".

A közeli kávézó egyik neve elhallgatását kérő alkalmazottja az Indexnek elmondta, arra lett figyelmes, hogy a rendszerint a közelükben posztoló két rendőr szaladni kezd, mert egy férfi az emlékmű lábánál "fekete folyadékkel töltött lufikkal dobálja az emlékművet". "Szemmel láthatóan nagyon koncentrált, hogy eltalálja a feliratot", tette hozzá a pultosnő, aki szemtanúja volt az alig két perc alatt lezajló akciónak. Elmondása szerint a festékes támadó nem tanúsított ellenállást, amikor a két rendőr lefogta és megbilincselte. A történteket több kamera is rögzítette, a turistákon kívül filmezett még egy "civil ruhás ember is", akinek videokamerája előtt kisebb beszédet tartott a rendőrök által kikísért férfi. "Ezután gyorsan beültették a rendőrautóba, és elhajtottak vele."

Fáradtolajos aktivista

Az Index tudósítója a helyszínen úgy értesült, hogy P. Márton az InterEurópa Bank felől "támadt", gyorsan szétszedte a kordont, és úgy szaladt az emlékmű lábazatához. A férfi, aki az Index tudomása szerint a kormányellenes demostrációkat szervező Lelkiismeret '88 jobboldali szervezet aktivistája, feltehetőleg kátránnyal dúsított fáradtolajjal bombázta meg a szobrot, több milliós kárt okozva ezzel. A csaknem lemoshatatlan fekete anyag eltávolítása a műemlékvédelmi hatóságok feladatkörébe tartozik, és a várhatóan elhúzódó procedúra miatt még jó ideig látható lesz az "ellenszenvnyilvánítás".

A Budapesti Rendőr-főkapitányság V. Kerületi Rendőrkapitánysága rongálás bűntett megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a 32 éves budapesti lakos ellen. A rendőrség szerdán kezdeményezi az ügyészségnél, hogy a bíróság gyorsított eljárásban tárgyalja ügyét, tudtuk meg Kormos Endre alezredestől, a BRFK sajtósától.

Irritáló emlékmű


P. Márton egy tavaly decemberi demonstráción
Az 1946-ban felállított, tizenöt méter magas szovjet hősi emlékmű ellen tavaly október harmadikán is elkövettek egy hasonló olajos támadást. Akkor éjjel egy harminc év körüli, körszakállas, száznyolcvan centiméter magas férfi öntötte le fekete olajjal az emlékművet. 2004 márciusában is őrizetbe vett a rendőrség öt Lelkiismeret '88 aktivistát akik egy demonstráció közben a szobor épségére törtek.

Idén április negyedikén az emlékmű elbontását követelő tüntetők egy csoportja áttörte a rendőrkordont és összecsaptak a rendőrökkel. A tüntetők üvegekkel dobálták meg a rendfenntartókat, tÍzen pedig a kordonhoz láncolták magukat. A téren akkor több civil szervezet és jobboldali csoport, köztük a Magyar Nemzeti Front, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Lelkiismeret '88 és a Jobbik demonstrált, követelve, hogy az emlékművet, amelyen az önkényuralmi jelképnek minősülő vörös csillag, valamint a sarló-kalapács is szerepel, szállítsák el a főváros központjából, és egy olyan temetőbe helyezzék el, ahol szovjet katonák nyugszanak.