Mégis közbeszerzéssel épülnek az autópályák

2002.07.18. 16:36
Nem mellőzi a közbeszerzési pályázatot az autópálya-beruházásoknál az új kormány, az idei beruházások azonban még nyílt közbeszerzés nélkül zajlanak, a közlekedési miniszter szerint a "kármentesítés" jegyében.
A közbeszerzési pályázat alkalmazása az autópálya-beruházások esetében lehetetlenné tenné, hogy még idén sztráda épüljön - érvelt a pályáztatás nélküli autópálya-építés mellett szerdán Csillag István szabad demokrata gazdasági és közlekedési miniszter. A politikus ugyanakkor azt állította: verseny lesz, hiszen valamennyi olyan cégtől árajánlatot kértek, amelyik valaha is épített autópályát Magyarországon. A Magyar Nemzet csütörtökön már tudni vélte azt is, hogy mely cégek, melyik sztráda szakaszt építik majd meg.

Közben Keller László közpénzügyi államtitkár úgy nyilatkozott, hogy nem volna összhangban a kormányprogrammal, illetve a választási kampányban hangoztatott akkori ellenzéki állásponttal, ha folytatnák a Fidesz sokat bírált gyakorlatát.

Kétszázmilliárdnyi beruházást pályáztatnak

Kormányzati körökből származó értesüléseink szerint Csillag István csütörtökön, elkerülendő a további polémiát megváltoztatta döntését, és jövőre már nem épül pályáztatás nélkül egy kilométer sztráda sem.

Nyílt előminősítéses közbeszerzési eljárást hirdet a Nemzeti Autópálya Rt. (NA Rt.) még az idén több autópálya-, illetve autóútszakaszra - jelentette be Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter rendkívüli sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten. A beruházások becsült értéke mintegy 200 milliárd forint.

Első körben meghívásos a pályázat

Meghívásos eljárás keretében folytatják le a versenyt négy autópályaszakasz megépítésére, ezeknél az előkészítést még az NA Rt. korábbi vezetése végezte el. Csillag István közölte, ez a meghívásos eljárás "kármentesítésre irányul". Emlékeztetett arra, hogy az NA Rt. július 11-én a Közbeszerzések Tanácsa által idén januárban közzétett minősített ajánlattevői listáján szereplő cégek közül négy magyarországi vállalkozástól kért ajánlatot a Vegyépszer Rt. által már korábban beadott mellé.