Demszkyről nem tárgyalnak

2006.04.13. 12:30
Még ezen a héten megegyezhet az MSZP és az SZDSZ arról, hogy a szocialisták hol nem indítanak polgármester-jelöltet a szabad demokratákkal szemben.
Kuncze Gábor kedden, egy tévéműsorban utalt rá először, hogy az MSZP és az SZDSZ tárgyal az őszi önkormányzati választásokon való együttműködésről.

A tárgyalások alapját az képezi, hogy az SZDSZ több képviselőjelöltje (szám szerint 55) visszalépett a mostani második forduló előtt a szocialisták javára. A visszalépők között több sikeres polgármester is van, az SZDSZ azt szeretné, hogy velük szemben az MSZP ősszel ne indítson jelöltet.

A tárgyalások célja nem feltétlenül a konkrét megegyezés, hanem inkább az, hogy előkészítsék az együttműködéseket. "Nem mindenhol jó a viszony, ezeket most kell kezelni" - fogalmazott egyik forrásunk.

Horn Gábor, az SZDSZ kampányfőnöke biztos abban, hogy az MSZP-vel az önkormányzati választásokon közösen indítandó polgármesterekről legkésőbb péntekig megállapodnak. Az Indexnek Horn azt mondta, hogy néhány tucat (információink szerint 20-30) személyről folyik az egyeztetés. Kérdésünkre határozottan kijelentette, hogy a fővárosi főpolgármesteri poszt nem szerepel a megállapodás-csomagban. Úgy tudjuk, hogy erről legkorábban a kormányalakítás körül lehet szó.

A tárgyalások alapját az képezi, hogy az SZDSZ több képviselőjelöltje (szám szerint 55) visszalépett a mostani második forduló előtt a szocialisták javára. A visszalépők között több sikeres polgármester is van, az SZDSZ azt szeretné, ha velük szemben az MSZP ősszel ne indítson jelöltet. (A "csomagban" van például a szekszárdi, a békéscsabai, a pilisvörösvári és a fővárosi, VIII. kerületi polgármesteri poszt.)