Tarlós: Budapest már nem liberális város

2006.10.02. 00:02
A lebunkózott polgármester veresége: Tarlós Pista-borba fojtották bánatuk a független jelölt hívei. A független jelölt szerint a minimális győzelmét Demszky Gábor megköszönheti az MDF-nek.

Tarlós István Köztársaság téri kampányközpontjában köszönte meg a támogatást kampánystábjának, a sajtónak és a választóknak. "Véget ért egy nagy csata, megszületett a végeredmény" - kezdett mondandójába, majd a számokat elemezve arra a következtetésre jutott, hogy 1,8 százalék előnnyel Demszky Gábor megtartja a főpolgármesteri címet. A négy évvel ezelőtti eredményhez képest azonban jelentős előrelépésként értékelte a mostanit, hiszen akkor Demszky és a polgári oldal jelöltje között 10, a szocialisták jelöltjével együtt 23 százalék különbség volt, "ez olvadt le most 1,8 százalékra".

Nem tud gratulálni

"Az eredményt elismerem és tudomásul veszem, de gratulálni nem tudok, mert a főpolgármester és csapata az utóbbi hetekben nem túl sportszerű eszközöket alkalmazott" - fogalmazott Tarlós, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy haragot nem tart, nem táplál, a fővárosi közgyűlésben konstruktív munkát fog végezni. Büszkén említette azt is, hogy "a kis, lenézett, lebunkózott, leegyszerűsített kerületi polgármester" rendkívül megnehezítette Demszky győzelmét, és ezek után a főpolgármester soha többé nem mondhatja, hogy "Budapest egy liberális város".


Klikk!

Demszky győzelmének okairól Tarlós azt mondta, hogy a főpolgármester két pártnak köszönheti a győzelmét, a szocialistáknak, akik fogcsikorgatva, de beálltak mögé, és a Magyar Demokrata Fórumnak, amely ezzel a választással "kiiratkozott a konzervatív pártok köréből". "Demszky gratuláljon nekik, és vigyen egy piros rózság Dávid Ibolyának és az MDF jelöltjének! - fogalmazott Tarlós, és kijelentette: - Morális győzelmet arattam Demszky Gábor fölött."

Nem lesz könnyű partner

A jövőről Tarlós kijelentette, hogy igyekszik majd a békességre törekedni a fővárosi közgyűlés legnagyobb ellenzéki frakciójának vezetőjeként, de nem lesz könnyű partner: "Igazságosság, konstruktivitás, egyszerűség, racionalitás, erre a fővárosi közgyűlés valamennyi frakciója számíthat." Budapestnek eredményesebb, szebb, békésebb, barátságosabb jövőt és megbékélést kívánt.

A szimpatizánsok egyébként végig bíztak abban, hogy az éjszaka átfordul az eredmény, a fiatal aktivisták "béke és rend legyen a trend" feliratú lufikat osztogattak. Az egyik asztalra kipakolták a Tarlós Pista címkézésű borospalackokat.

Erkölcsi ítéletről beszélnek

Pesty László kampányfőnök azt nyilatkozta, hogy a választók erkölcsi ítéletet mondtak Budapesten, vagyis a kormánypártok politikája, illetve a hazudozás ellen szavaztak. A Fidesz és a KDNP megerősödött, és a fővárosi közgyűlés mandátumának közel felét is megszerezték, mondta Pesty László hozzátéve, hogy az MDF-fel együtt kell működniük, amennyiben az MDF-nek is fontos, hogy küzdjön a hazugság ellen.

A választási helyszínek közül a legtöbb fásult tévéstáb és újságíró valószínűleg a Tarlós-sátorban volt, jelentette riporterünk a Köztáraság téri kampányközpontból. Az ide akkreditált riporterek gyakorlatilag este hét óra tétlenül ácsorogtak Tarlós István majdnem éjfélkor megkezdett beszédéig.