Az USA hivatalosan is kéri Taszárt az irakiaknak

2002.12.10. 17:21
Nancy Goodman Brinker amerikai nagykövet személyesen adta át az amerikai védelmi miniszter levelét Juhász Ferencnek. A magyar honvédelmi miniszterhez érkezett hivatalos kérés szerint Taszáron amerikai katonai oktatók képeznének ki egy esetleges katonai akcióban segítséget nyújtó irakiakat.
Megérkezett az a hivatalos amerikai kérés, amelyben egy esetleges iraki akció esetén tolmácsolásra és más kisegítő feladatokra alkalmas személyek taszári bázison történő kiképzéséhez kérnek hozzájárulást.

Medgyessynek el kell olvasnia

Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgató-helyettese az MTI-nek kedden elmondta, hogy a kérés részleteiről azután adnak tájékoztatást, miután annak tartalmát Medgyessy Péter miniszterelnök is megismeri. Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter kérését Nancy Goodman Brinker amerikai nagykövet adta át személyesen Juhász Ferenc honvédelmi miniszternek kedden kora délután.

Ötvenegyből egy

A honvédelmi miniszter a csütörtökön tartott négypárti találkozón hangsúlyozta, hogy ebben az ügyben a kormány saját hatáskörben is dönthetne, ám a korábbi gyakorlatnak megfelelően ehhez is a parlament jóváhagyását fogja kérni. Az Amerikai Egyesült Államok korábban Magyarországnak és 51 más államnak jelezte diplomáciai csatornákon keresztül, hogy a terrorizmus és tömegpusztító fegyverek terjedése elleni nemzetközi összefogás keretében támogatást kérne.

Ismét csúcsfogalom Taszáron?

A múlt heti tájékoztatás szerint az amerikai kiképző és kiszolgáló személyzettel együtt összesen mintegy 4500 ember tartózkodna Taszáron; az érintettek első csoportja a jövő év elején érkezne. A kiképzendők többsége az Amerikai Egyesült Államokban és Európában élő arab származású, de az USA fegyveres erőinek állományába tartozó személy. Az irakiakat amerikai katonai oktatók készítenék fel, a bázist pedig az amerikai és a magyar hadsereg közösen őrizné. Magyar részről már előzetesen megfogalmazódtak azok a feltételek, hogy a kiképzésben részt vevők ne hagyhassák el a taszári bázist. A miniszter egyébként múlt szerdán Kaposváron a kormányfő megbízásából tájékoztatta a Somogy Megyei Védelmi Bizottság elnökét, Taszár, Kaposvár és a környező települések polgármestereit a bázis esetleges használatáról.