Kötbért szabhatnának ki a TDC-re

2004.09.28. 11:11
Az informatikai tárcának az Index kérdéseire küldött válaszaiból kiderül, hogy a Teledatacast Kft.-vel (TDC) műholdas adatszórásra kötött szerződés alapján kötbért szabhatnának ki, de úgy vélik, a cég a határidőket nem a saját hibájából késte le, ezért egyelőre nem szankcionálnak. A TDC információink szerint nem tudta tartani a vállalt előteljesítéseket, és az 1700 lesugárzandó honlap közül is csak 1017 oldal lesugárzását kezdte meg.
Az Antenna Hungária (AH) csoport még 2003 szeptemberében értékesítette a többségi tulajdonában álló Teledatacast Kft.-t (TDC). Bár a vételárat mind az eladó AH, mind a vevő TDC üzleti titokként kezelte, ahogy pár hete beszámoltunk róla, a cégbírósági adatokból kiderült, hogy a társaság többségi tulajdonrésze hatvanmillió forintért cserélt gazdát. A vevő az a Homonnay Géza és cége, aki a Fornax Rt. révén jó ismerőse az AH igazgatósági elnökének, a valmikor az SZDSZ alkalmazásában álló Lévay Örsnek.

Érdekes szempontok

Írtunk arról is, hogy a társaság a privatizáció után hatszázmilliós állami megbízáshoz jutott az informatikai minisztérium pályázatán. Az elsősorban hátrányos helyzetű iskoláknak szánt műholdas adatszórási program közbeszerzését olyan nehezen értelmezhető szempontok alapján döntötték el, mint a hétvégén gartantált sávszélesség, vagy az, hogy hány videóközvetítés lebonyolítását tudják biztosítani évente. Az informatikai tárca nyilatkozata szerint nyertesnek az összességében legjobb ajánlatot kellett kihirdetniük, így hiába voltak a TDC konkurensei olcsóbbak, törvényt sértettek volna, ha nem a TDC nyer.

Az Index most újabb részleteket derített ki a közbeszerzési eljárásról. Bár az informatikai tárca közölte, hogy szerintük szakmai hiba az összesen harmincöt bírálati szempont közül néhányat kiemelni, tény, hogy a TDC győzelme alig két tucat ponton múlott.

Nem teljesített vállalások

Az elbírálásnál jelentős pontszámot ért például az előteljesítés (három szolgáltatási csomagra vetítve összesen kétszáz pontot), vagyis az, ha a pályázó a közbeszerzési eljárásban kitűzött határidőknél korábban "szállít". Az Index információi szerint azonban a Teledatacast nemhogy korábban nem tudott teljesíteni, kapacitás híján a három határidő közül kettőből bizonyíthatóan kicsúszott.

A TDC az IHM felhatalmazása nélkül nem nyilatkozhat a sajtónak. A tárca másfél hónapos huzavona után kiállította ugyan a jóváhagyásról szóló dokumentumot, de a TDC-nek egyelőre mégsem tehettük fel kérdéseinket, mert tájékoztatásuk szerint még nem érkezett meg hozzájuk a tárca felhatalmazása.

Így kénytelenek vagyunk a cég egy szeptember eleji nyilatkozatát idézni. Ebben a vállalkozás elismeri, hogy a végpontokat nemhogy korábban, de az indulásként beharangozott szeptember elsejéig sem tudta maradéktalanul kiépíteni. A cég szerint augusztus végéig az 504 végpontból 450-et építettek ki, a maradék 54 helyszínen viszont - rajtuk kívül álló okok miatt - nem sikerült a rendszert telepíteni. A kft. írásos, az IHM-en keresztül eljuttatott válasza szerint gondot okoztak a műemlék épületeknél az engedélybeszerzések, az iskolák saját felújítási munkái, és volt, ahol az aláírásra jogosultak hiánya akadályozta meg a végpont telepítését.

A sávszélességet az IHM ingyen adja

Bár mint korábban beszámoltunk róla, a pályázati szempontok között szerepelt a hétvégi adatsugárzási sávszélesség, a TDC válaszából az derül ki, hogy a sávszélességet az informatikai tárca ingyen bocsátja rendelkezésre, így a kapacitás nem is a pályázón, hanem a kiírón múlik. (Az ingyenes sávszélesség egy korábban befuccsolt, izraeli-magyar közös vállalkozásba befektetett közpénz ellentételezéseként jár Magyarországnak.) Az IHM szerint ugyanakkor ezt a lehetőséget felajánlották a többi pályázónak is, így ebben semmi újdonság nincsen.

A végpontok késedelmes kiépítése mellett a tartalom gyűjtése és letöltése sem kezdődhetett meg szeptember elseje előtt, noha ez volt az eljárásban kitűzött kezdési határidő - az előteljesítési vállalás alapján tehát ennél korábban kellett volna megkezdeni a sugárzást. Úgy tudjuk, szeptember 7-ig, a szolgáltatást beharangozó sajtótájékoztatóig csupán a próbaüzemnél tartottak, a TDC szeptember elején úgy saccolta, hogy a rendszer teljes kapacitásának működése szeptember végére várható. Az IHM szerint azonban ez sem a TDC-n múlott, így ezt nem kérik számon a cégen.

Ötmilliós bankgarancia

Arra a kérdésünkre, hogy a szerződés tartalmaz-e kötbért, illetve azonos-e a szerződés tartalma a közbeszerzési eljárásokon tett vállalással, az IHM közölte, hogy a megállapodás éppen ezeken a vállalásokon alapul. A határidőn túli teljesítés esetére ötmilliós bankgarancia áll rendelkezésre, amelyet az IHM bármikor lehívhat kötbér gyanánt, de erre egyelőre nem kerül sor. A tárca jogászai ugyanis úgy látják, nem a cégen, hanem egyéb körülményeken múlott a határidők be nem tartása.

A TDC azt a vállalását sem teljesítette, hogy naponta 1700 honlapot lesugároz a győztes iskoláknak. Az IHM és az OM közös sajtótájékoztatóján kiosztott háttéranyag szerint 1017 oldalt sugároznak le naponta, többszöri frissítéssel. Az IHM szerint erre az esetre is van a szerződésben szankció, de hogy ez forintban mit jelent, nem derült ki.

Nem tudni, van-e napi három videoközvetítés

Szerettük volna kideríteni, mi volt a tesztüzemben lesugárzott első tartalom, de erre az IHM nem tudott válaszolni, a TDC pedig - a felhatalmazás megérkezése híján - nem akart. Az Index véletlenszerűen felhívott néhány iskolát azt tudakolva, működik-e a rendszer. A budapesti Móricz Zsigmond Szakiskolában egyelőre nem tudják kihasználni a lehetőséget, mert egy szoftverfrissítésre várnak. A Madách Imre Gimnáziumban az iskola felelőse megemlítette, hogy nincsen a frissítésekhez dátum, így pontosan nem lehet tudni, mikor érkeznek új adatok. Egyelőre a videoközvetítések is váratnak magukra, noha a TDC évi 1010 közvetítést vállalt, vagyis naponta átlag háromnak kellene lebonyolódnia.