Tisztázták a terrorvádak alól a palesztin fogorvost

2004.09.15. 16:03
Nincs kellő bizonyíték az áprilisban őrizetbe vett Saleh Tayseer, a magyarországi Iszlám Egyház imámja ellen. A fogorvost már júniusban szabadlábra helyezték, most az ellene indított eljárást is megszüntették.
Megszüntette a terrorcselekménnyel gyanúsított palesztin fogorvos elleni eljárást a Fővárosi Főügyészség, mondta Dobos Gabriella szóvivő az MTI-nek szerdán. "Az ügyészség álláspontja szerint nincs kellő bizonyíték a vádemeléshez" - közölte.

Saleh Tayseer Budapesten élő palesztin fogorvost Móse Kacav izraeli elnök áprilisi látogatása előtt néhány órával vették őrizetbe a rendőrök terrorcselekmény előkészítésének gyanújával, a főügyészség azonban júniusban szabadlábra helyezte. A Nemzeti Nyomozó Iroda vádemelést javasolt a főügyészségnek, ahol a Kiemelt Ügyek Osztálya foglalkozott az üggyel.

Dobos Gabriella elmondta, a feljelentés szerint a palesztin fogorvos 2003 végén robbanószer beszerzésére adott megbízást, és a cél egy zsidó múzeum elleni merényletet lett volna. Tayseer tagadta, hogy egyáltalán ismerte volna a gyanúsításban szereplő másik két embert, és ezt az állítást az eljárás során nem sikerült megcáfolni. Az ügyészség szerint nem bizonyított, hogy a palesztin fogorvos ismerte a kérdéses személyeket, illetve az sem, hogy megbízta őket robbanószer beszerzésével.

Tisztázták, majd megszüntették az alapítványt

Dobos elmondta, a nyomozás másik irányát jelentő állítások sem voltak bizonyíthatóak. Ezek szerint egy magyarországi alapítvány egy szaúd-arábiai alapítványtól pénzt kapott a robbantásos merénylet anyagi fedezetére. A gyanúsított ezzel kapcsolatban is tagadott, és az ügyészség szerint nem volt bizonyítható, hogy az alapítvány terrorszervezetekkel hozható kapcsolatba.

A főügyészség magánjogi osztálya megvizsgálta az alapítványt, és megállapította, hogy nem működik, számláin nincs pénzmozgás. Az ügyészség kezdeményezte az alapítvány megszüntetését és a bíróság beleegyező döntést hozott. A pénzküldeménnyel kapcsolatban egyébként Tayseer azt állította, az összeget mecsetépítés céljára kapták.