TGM: Elvártam volna Sólyomtól, hogy visszalépjen

2005.06.07. 12:23
Tamás Gáspár Miklós elvárta volna Sólyom Lászlótól, hogy miután a Fidesz nem szavazott az államfőválasztás első fordulójában, visszalép a jelöltségtől.

Tamás Gáspár Miklós az Indexnek elmondta, "el tudom képzelni, hogy Sólyom László a hétfői fejlemények miatt sokkos állapotban volt, ugyanakkor én azt vártam volna tőle, hogy a méltatlan körülmények miatt este egy méltóságteljes, háromsoros nyilatkozatban visszalépjen a jelöltségtől. "Meglepődtem, hogy nem tette, meginogtam a személyében, mert szerintem ezt nem lett volna szabad eltűrnie" - tette hozzá a filozófus.

Tamás Gáspár Miklós ugyanakkor úgy tudja, kedden délelőtt Sólyom László azt üzente a Fidesznek, hogy amennyiben nem titkosan szavaznak, akkor tőle elbúcsúzhatnak, mint jelölttől. "Amennyiben értesüléseim helyesek, és az ellenzéki képviselők megmutatták egymásnak a szavazólapjukat, akkor úgy vélem, hogy ez méltó lépés lenne Sólyom Lászlóhoz. De ha azt is eltűri, hogy a fideszesek - megszegve az Alkotmányt - nem titkosan választják, akkor ez a csalódás bennem el fog mélyülni" - jelentette ki az SZDSZ egykori képviselője.

"Én egyébként nagy tisztelője vagyok Sólyom Lászlónak, mert az utolsók közé tartozik, aki megmenthetné a harmadik köztársaság becsületét. A Védegylet és a magyar liberális értelmiség iránti elkötelezettsége miatt megérteném, ha nem lépne vissza, de legalább annyit elvárok, hogy nem törődve a következményekkel, kikérje magának ezt az antidemokratikus eljárást" - nyilatkozta Tamás Gáspár Miklós.

Az államfőválasztás második és harmadik fordulójáról bővebben >>