Toroczkai: Csak Gyurcsányról szól a dolog

2006.09.20. 13:36
Gyurcsány-ellenes forradalomként értékeli az MTV ostromát a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője. Toroczkai László az Indexnek azt mondta, annak nem örül, hogy a rendőrökkel kell szembeszállniuk, mert az egyetlen és igazi ellenség a miniszterelnök.

Nem gondolja, hogy "túlléptek magán az események"?


Nem léphettek túl, mert nem én irányítom őket. Cáfolok minden olyan híresztelést, hogy én vagy a Hatvannégy Vármegye szervezné a Kossuth téri tüntetést. Ott több százan felszólaltak, én csak az egyik vagyok közülük.

De azontúl, hogy közismert, hogy maga hívta át a tűntetőket a tévé elé a Kossuth térről, szervezői minőségét a rendőrök is elismerték, amikor a sikertelen petícióátadásból ostromba torkolló Szabadság téri csata során magát ültették a rendőrségi megafonhoz, hogy lecsitítsa a zavargókat.

Azért tűnhetett úgy, hogy szervező vagyok, mert megpróbáltam nyugalmat teremteni a téren, és ehhez kértem a rendőrök segítségét.

Maga ajánlkozott a rendőröknél, hogy segítsen?

Odamentem a parancsnokhoz, aki egyébként szintén megsérült, amikor már a rendőrök feladták az MTV-székház védelmét, és már mindenre hajlandók lettek volna a békéért, és ezt beszéltük meg, hogy a hangosbeszélőn megpróbálom rávenni az embereket, álljanak le.

Hogyan értékeli az MTV-nél történteket?

Ez forradalom, spontán népfelkelés, amit nem irányít senki egyelőre. De 1956 óta nem volt olyan, hogy a nép közintézményt foglaljon el. És az egészet a miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc váltotta ki. Most pedig ahelyett, hogy visszavenne, nem hajlandó változtatni, pökhendi nyilatkozatokat tesz, továbbra is destabilizálja a helyzetet. Már az is javítana a helyzeten, ha az MSZP mást nevezne ki helyette.

Önök beérnék Gyurcsány menesztésével?

Igen, szerintem megnyugodnának a kedélyek, mert itt már egyszemélyben róla szól a dolog. Lehet nem egyetérteni a kormánnyal, ahogy ez megvolt eddig is, de a pökhendi, agresszív miniszterelnök miatt elfajultak a dolgok.

Gondolom ez csak a minimális eredmény lenne. Mi az igazi távlati cél, amiért küzdenek? Kormányváltás, Orbán Viktor kinevezése?

Nem tudom.


Ön szerint az ostrom is része a Gyurcsány-ellenes forradalomnak?

Természetesen az ostrom is része. Nem örülök neki, nem tartom helyesnek, hogy ehhez a rendőrökkel kellett összetűzni, nem a rendőrség az ellenség, hanem Gyurcsány Ferenc.

Tóthból Toroczkai
Toroczkai László Tóth Lászlóként született 1978. március 10-én Szegeden, nevét, mint mozgalma, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom honlapján írja, "közéleti és újságírói szerepvállalása" miatt változtatta meg. (Három évig dolgozott a Vasárnapi Újságnál.) 1996-tól a MIÉP tagja, 1998-ban már a párt szegedi képviselőjelöltje.