Gyurcsány nyerhet is a szivárogtatással

2006.09.17. 18:47
Az ellenzékkel folytatott hazugság-vita lezárását és belső pozícióinak erősítését is elérheti Gyurcsány Ferenc az 'elkúrtuk'-beszéd nyilvánosságra kerülésével, Török Gábor politológus szerint lehet, hogy a kormányfő környezete szivárogtatta ki a felvételt.

Vagy nagyon professzionális a kormány válságkommunikációja, hiszen a kormányfő szinte azonnal, több médiumban is reagált, vagy annyira nem érte váratlanul a kabinetet a hangfelvétel megjelenése - mondta az Indexnek Török Gábor.

Aki mer az nyer?

A politológus az Index kérdésére úgy vélekedett, nagyon is elképzelhető, hogy szándékos szivárogtatás történt. Nem csak Gyurcsány Ferenc szinte azonnali reagálása utal erre, hanem az is, hogy a szalag nyilvánosságra kerülése egyáltalán nem biztos, hogy árt a kormánynak. Az alaphelyzet, miszerint a kormány hazudott, persze botrányos, de most az a kérdés, ki tud ebből a fejleményből többet profitálni - hangsúlyozta. Az egyik lehetőség, hogy a "kiderült, hogy hazudtak" hangulat lesz erősebb, de a kormány elérheti azt is, hogy - az eddigi törekvésekkel összhangban - olyan képet fest Gyurcsányról, mint aki "végre szembeszáll a hazugság évtizedeivel".

A felvétel nyilvánosságra kerülése így segíthet lezárni az ellenzék által folyamatosan napirenden tartott hazugságkérdést, másfelől a párton belül is erősítheti Gyurcsány pozícióját - vélekedett Török Gábor, aki szerint a miniszterelnök most befelé is bizonyítja, hogy felteszi politikai karrierjét a meghirdetett programra. A szakértő ugyanakkor megjegyezte: nem lehet elvetni egy olyan forgatókönyvet sem, hogy a kormányfő akár belebukik egy ilyen felvétel megjelenésébe. Ha elképzeljük azt, hogy egy demokratikus országban egyszer csak kiderül, hogyan gondolkodnak a választókról a vezető politikusaik, a várható fejleményként a bukást kéne megjelölni.