Toller László táppénzen van

2008.01.17. 09:46
Toller László parlamenti képviselőként van táppénzen, de mivel a baleset óta eltelt egy év, pénzt ezen a jogcímen már nem kap, fizetése viszont van, cáfolta a feleség a Parlament gazdasági főigazgatójának nyilatkozatát a volt polgármester juttatásairól. A kómában fekvő politikus vagyonnyilatkozatát is Toller Tünde írta alá.

Toller László feleségének tudomása szerint másfél évvel ezelőtti autóbalesete óta kómában fekvő férje táppénzen van. Toller Tünde erről a Napkelte című műsorban beszélt csütörtökön. "Úgy tudom, hogy táppénzen van, de nem Pécsen, mint volt polgármester. (...) Országgyűlési képviselőként kapja havonta a juttatását" - válaszolta Toller Tünde arra a kérdésre, hogy a politikus parlamenti képviselőként vagy polgármesterként van-e táppénzen.

Bakos Emil, az Országgyűlés Hivatalának gazdasági főigazgatója az Új Dunántúli Naplónak azt mondta, Toller László polgármesterként kap táppénzt a baleset időpontjától számított két évig, és mivel munkahelyi balesetet is szenvedett, teljes korábbi fizetését is kapja. Állítását azzal indokolta, hogy a politikust az egyik munkahelyéről, a parlamentből, a másik munkahelye, a pécsi önkormányzat felé haladva, az önkormányzat és nem az Országgyűlés gépkocsijával érte baleset.

Hozzátette, a kifizető azért az Országgyűlés Hivatala, mert Toller László korábban írásban nyilatkozott arról, hogy a polgármesteri és parlamenti képviselői foglalkozása közül az utóbbit tekinti főállásának. Bakos Emil hangsúlyozta, az egy plusz egy év táppénz nem azért jár Toller Lászlónak, mert képviselő, hanem mert hasonló esetben minden munkavállalónak járna ez. A főigazgató elmondta azt is, hogy a táppénz és a tiszteletdíj bruttó összegek, nem adhatók egyszerűen hozzá a nettó útiköltséghez. Toller László tehát összességében havonta 800 ezer forint nettó jövedelemben részesül, olvasható a baranyai napilapban.

Az asszony erre a felvetésre úgy reagált, hogy "nem, ez nem felel meg a valóságnak, hanem az, amiket írnak az újságok, vagyis hogy van a fizetése és a táppénze".

Pénzről, összegekről nem akart beszélni, de amiket az újságok írnak, az a két-háromszorosa annak, amennyit a képviselő valójában kap. Elmondta azt is, hogy mivel az egy év táppénz lejárt, szeptember óta semmilyen táppénzt nem kap a férje után.

Amikor a riporter arra kérte, segítsen eligazodni a témában, Toller Tünde azt mondta: "nem én vagyok arra hivatott, hogy erre válaszoljak. Annyit tudok, hogy a férjem kapja a parlamenti fizetését, ami még jár, és amiről nem én tehetek, nem más tehet, ilyen törvények vannak".

Toller Tünde szólt arról is, hogy Toller László helyett, saját nevével ő írta alá férje vagyonnyilatkozatát. "Szóltak nekem, hogy nekem kell aláírnom, mert a férjem nem tudja aláírni" - mondta.

Arra a kérdésre, hogy ki szólt neki, Toller Tünde úgy választolt, hogy "én ezt az utasítást kaptam, és nem magamtól találtam ki, hogy le kell adnom a férjem vagyonnyilatkozatát ugyanúgy, ahogy a velünk közös háztartásban élő kisgyerekét és a saját vagyonnyilatkozatomat is. A képviselő akkor nem kaphat fizetést, ha nem adja le a vagyonnyilatkozatát. (...) Azt senki nem gondolja komolyan, hogy ha nem tudja személyesen leadni, akkor nem adjuk le a vagyonnyilatkozatot".

Toller Tünde az ügyben folyó ügyészségi vizsgálatra vonatkozó kérdésre azt válaszolta, még semmilyen tájékoztatást nem kapott férje tiszteletdíjáról szóló ügyészségi álláspontról.