A Fidesz bizottsággal vizsgáltatná a 20-ai katasztrófa felelőseit

2006.08.27. 16:56
Fidesz parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az augusztus 20-ai tömegszerencsétlenség okainak kivizsgálására, jelentette be a Fidesz frakcióvezetője vasárnap.

Navracsics Tibor és Lázár János (a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke) közösen tartott sajtótájékoztatójukon mondták el, hogy szándékaik szerint a javaslatot még hétfőn benyújtják az Országgyűlésnek.

"Egy ellenzéki pártnak nincsen más lehetősége, mint parlamenti eszközökhöz nyúlni. (...) Mi a magunk részéről, Lázár Jánossal (...) vizsgálóbizottság felállítását indítványozzuk az augusztus 20-i tragédiával kapcsolatban" - fogalmazott Navracsics. A javaslatot egyébként hétfőn benyújtják a Parlamentnek.

Lázár János elmondása szerint a vizsgálóbizottság - amely paritásos testület lenne - célja a kormányzati felelősség vizsgálata, és nem a politikai felelős megnevezése. "Mi nem politikai felelőst, hanem kormányzati felelőst keresünk a vizsgálat eredményeképpen". Hozzátette azt is, hogy "ennek a vizsgáló bizottságnak egyetlen egy célja van, a (...) halálos tömegszerencsétlenség okainak felderítése, kormányzati felelős megtalálása.

A Fidesz szándékai szerint a parlamenti bizottság vizsgálná azt is, hogy az ilyen rendezvények megszervezésére vonatkozó jogszabályok alapján kinek milyen felelőssége, kötelezettsége van; megfelelőek-e a vonatkozó jogszabályok. A parlamenti bizottság áttekintené azt is, hogy a Miniszterelnöki Hivatalban folytatott vizsgálat hogyan hozta az ismert eredményt.

Lázár János a kormányzat felelősségével kapcsolatban közölte: van egy 2005. június 6-án elfogadott kormányhatározat, amely "három állami ünnepségnek - március 15-i, augusztus 20-i, október 23-i - a fő felelősévé a Magyar Köztársaság kormánya, mint szervező, Szilvásy Györgyöt, a mai kancelláriaminisztert teszi meg".

Az augusztus 20-i állami ünnepségek részeként az egy-másfél millió embert vonzó esti tűzijáték alatt keletkezett hirtelen vihar öt ember életét követelte és csaknem ötszázan megsérültek.