Kellemetlen lehet Orbánnak Demján felszólalása

2008.10.18. 12:39
Hasznos a nemzeti csúcs, mert egy kifejezetten válságos pillanatban egyrészt a világnak azt üzeni, hogy minden ellenkező híresztelés ellenére képesek leülni egymással a magyar politikai szereplők, másrészt talán sikerült itthon valamelyest tudatosítania, hogy nagy a baj, mondta Török Gábor politikai elemző.

„Eddig az történt, amit várni lehetett: a vezető politikai szereplők közül mindenki hozta a papírformát, ráadásul stratégiai és retorikai értelemben kifejezetten professzionálisan” – mondta Török Gábor politikai elemző a nemzeti csúcs délelőtti etapjáról.

A Vision Consulting vezetője szerint Szili Katalin ügyesen használta ki a lehetőséget, és Sólyom távollétében magára öltötte az álállamfő jelmezét. Gyurcsány Ferenc – feltehetőleg tudatosan – visszafogott volt, és az elmúlt napokban vitt válságmenedzseri szerepét játszotta tovább, ellenfelét pedig a korábban vele szemben fegyverként használt neoliberális feliratú mezőbe utalta.

Orbán Viktor keménynek, határozottnak és népbarátnak mutatkozott, miközben a „Gyurcsány a hibás”-retorikát anélkül is csúcsra fejlesztette, hogy egyetlen alkalommal kimondta volna a kormányfő nevét. Semjén Zsoltnak nem volt kellemetlen most sem, hogy tartalmilag pontosan ugyanazt mondta, mint a Fidesz elnöke, viszont lényegesen többször használta a gigantikus szót.

Az SZDSZ-es duó, Fodor Gábor és Kóka János, csakúgy, mint az MDF-es Dávid Ibolya őszinteségről és összefogásról beszéltek, kis pártok vezetőiként – azaz nem kockáztatva sokat – bátor megszorító javaslatokat tettek (különösen Dávid Ibolya), és közben a két nagyra hárítottak minden felelősséget.

A mini parlamenti „napirend előtti” után váratlan és érdemi mondatok is elhangzottak. Kellemetlen helyzetbe hozhatja Orbán Viktort a VOSZ-elnök Demján Sándor rendkívül hatásos felszólalása („nem kérünk adócsökkentést”).

Miután azonban a döntéseket meghozó politikusok korábban már nyilatkoztak, ezek hatása feltehetőleg korlátozott marad. „A csúcs amúgy – és ezt a legkomolyabban mondom – hasznos, mert egy kifejezetten válságos pillanatban egyrészt a világnak azt üzeni, hogy minden ellenkező híresztelés ellenére képesek leülni egymással a magyar politikai szereplők, másrészt talán sikerült itthon valamelyest tudatosítania, hogy nagy a baj” – mondta Török Gábor, aki szerint az interaktivitás és a váratlan helyzetek hiánya miatt azonban a csúcs eddigi része kis túlzással statisztákkal is eljátszható lett volna.