Exit pollok: Fidesz-győzelem, SZDSZ-bejutás

2006.04.09. 19:03
A Tárki 5224 szavazót kérdezett meg. A Fidesz 45, az MSZP 43, míg az SZDSZ 6 százalékot kaphat. A Századvég ötkor készített felmérése szerint is bejut az SZDSZ, de a Fidesz-KDNP előnye 5 százalék.

Tárki: 45:43 a Fidesz javára

A Tárki vasárnapi exit poll felmérésében 5224 választót kérdezett meg a szavazás után. Kolosi Tamás a Tv2 adásában ismertette az adatokat. Eszerint a Fidesz-KDNP közös listája 45 százalékot kapott, az MSZP-re 43 százaléknyian szavaztak. A felmérés szerint bejuthat az SZDSZ, amely 6 százalékot kapott. Az MDF az exit poll szerint 4, a MIÉP-Jobbik 2 százalékos támogatással rendelkezik, így egyik sem juthat be a parlamentbe. A kutatók nem klasszikus exit pollt csináltak, hanem a jóskörzetekben mérték fel a szavazási hajlandóságot.

Stumpf István politológus, az 1998-2002 közötti Orbán-kormány kancelláriaminisztere szerint ez az eredmény azt jelenti, hogy a Fidesz - az egyéni körzetekben várható jobb eredményének köszönhetően - megnyerte a választást. Kolosi Tamás azt is megemlítette, hogy egy internetes exit poll felmérés szerint viszont a szocialisták kaptak két százalékkal több szavazatot a Fidesz-KDNP-nél, ami a szakértő szerint arra utal, hogy az előrejelzéseknek megfelelően nagyon szoros lesz a végeredmény.

Századvég: 44,9:39,1 a Fidesz javára

A Századvég-Forsense Intézet délután ötkor csinált exit pollt. Eszerint is a Fidesz-KDNP nyerte az első fordulót. A pártnak a szavazatok 44,9 százalékát jósolták, míg az MSZP-nek 39,1 százalékot. A Századvég-Forsense adatai alapján az SZDSZ a szavazatok 6,4 százalékával bejuthat a parlamentbe, míg az MDF csak a szavazatok 4,4 százalékát kapja.