Kirajzottak az utakra a Gyurcsány ellen tiltakozók

2007.02.17. 12:29
Folytatódtak a kormányellenes tüntetések szombaton az ország több pontján. A demonstrálók működő demokráciát, visszahívható képviselőket és pártfüggetlen közszolgálati médiát követelnek. Budapesten több rendezvény elmaradt, mert a Fővárosi Közgyűlés két napja úgy döntött, idén mégsem szervezik át a szakiskolákat.

Kormányellenes tüntetők az ország több részén félpályás útlezárással nyomatékosítják követeléseiket.

Az Útinform adatai szerint - többek között - a 2-es úton Dunakeszin, 2/a főúton a gödi elágazásnál, a 3-as főúton Máriabesnyőnél, a 4-esen Monor és Üllő között, a 6-os főúton Bonyhádnál, Nyíregyháza határában, Siófokon, 8-as főút Veszprém és Márkó közötti szakaszán, a - 10-es főút ürömi elágazásnál, Békéscsaba határában, Halápnál, Dömsöd külterületén, Baján, Balatonfüred és Csopak között, a 81-es főúton Székesfehérvár előtt, a 610-es főút kaposvári kivezető szakaszán, valamint Budakeszi és Budaörs, valamint Szigetszentmiklós és Halásztelek között zajlanak demonstrációk.

Az MTI tudósítójának jelentése szerint a Csopak határában délután négy óráig demonstráló, Balatonfüredről indult tizenöt autó tulajdonosai a kormányt bíráló transzparenseket raktak ki. Többek között "működő demokráciát", "visszahívható képviselőket" és "pártfüggetlen közszolgálati médiát" követelnek.

Tíz gépkocsival zárják el a demonstrálók a 8-as főutat félpályán Veszprém és Márkó között. A tüntetők egyik nagy tábláján ez olvasható: "Röhög az SZDSZ a programját végrehajtó MSZP-n."

Kisebb rendezvények a fővárosban

A fővárosban több, iskolák elé szervezett, előre bejelentett demonstrációt lemondtak, mondta el az Indexnek Szabó Illés, a BRFK sajtóügyeletese. A lemondást az indokolhatja, hogy a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki döntése értelmében elhalasztotta a fővárosi szakiskolák átszervezését.

Olvasóink ennek ellenére azt tapasztalták, hogy a rendőrök Budapesten, különösen a budai oldalon több utat lezártak. A BRFK sajtóügyeletesétől megtudtuk, politikai jellegű demonstrációt kizárólag a Batthyány-örökmécseshez jelentettek be, itt az esti órákban a Forradalmi Nemzeti Bizottság tart rendezvényt. Ezen kívül szombaton napközben és este a város több pontján egyházi igehirdetések és ünnepi rendezvények akadályozhatják a forgalmat, így például este 6-tól a Szentháromság téren a Budavári Lakosok Szövetsége tart rendezvényt.