Csütörtöktől demonstrálnak a tűzoltók

2001.11.06. 15:42
Többnapos demonstrációba kezdenek csütörtökön a tűzoltók. A láng lovagjai ugyanis törvénytelennek tartják, hogy veszélyességi pótlékukat megvonták. A csütörtök déli nagygyűlés után a tűzoltók szakszervezete egy koporsót állít fel díszőrséggel a Parlament előtt.
Az eredeti terveknek megfelelően csütörtökön megkezdik többnapos demonstrációjukat a tűzoltók a fővárosban, a Kossuth téren. Gálos Imre Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke kijelentette: a választmány szinte egyhangúlag döntött a demonstráció megtartásáról, miután a szakszervezethez kedden érkezett belügyminisztériumi javaslat véleményük szerint nem tartalmaz olyan elemet, garanciát, amelynek alapján félbehagyták volna a készülődést a megmozdulásra.

A csütörtök déli nagygyűlés után, amelyre az ország minden részéből 1500-2000 tűzoltót várnak, a szakszervezet egy koporsót állít fel díszőrséggel a Parlament előtti téren. Gálos úgy véli, ha a kormány részéről értékelhető ajánlat érkezik, akkor a szakszervezet kész bármikor félbehagyni a tiltakozó akciót. A BM és a tűzoltó szakszervezet illetékesei között utoljára október 31-én volt egyeztetés. Akkor abban állapodtak meg: a tűzoltók kifogásait egységesen kezelik.

Gálos Imre sajnálatának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy egyesek politikai ügyet generáltak a problémából. A demonstrációt azért kezdeményezték a tűzoltók, mert törvénytelennek tartják veszélyességi pótlékuk megvonását. Szerintük több olyan intézkedést is tartalmaz az erről szóló rendelet, ami feleslegesen megnöveli az adminisztrációt, és megsérti az egyenlő munkáért egyenlő bér elvét.