Baranyai irodisták védték a tévészékházat?

2006.09.28. 09:05
Hivatalosan is vizsgálják már a tévészékház ostromakor elkövetett rendőrségi hibákat. A rendőrség hivatalosan nem nyilatkozik, kiszivárgó értesülések szerint oszlatási tapasztalat nélküli baranyai "irodisták" védték a Szabadság teret. Azt mindenki tagadja, hogy szándékosan veszélyeztették volna a rendőröket.

Nyolc nappal a tévészékház kedd hajnali elfoglalása után felállt a rendőrségi tévedéseket vizsgáló bizottság. A Népszabadságnak nyilatkozó rendőrségi források szerint a vizsgálat Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány felelősségére fokuszálhat, a nevük elhallgatását kérő informátorok szerint erre utal, hogy élére Ignácz István Pest megyei főkapitányt állították, aki nemrég a rendőrség regionális átszervezése kapcsán vitába keveredett Gergényivel.

A személyeskedésnél azonban fontosabb aspektus lehet a tényleges hibák feltárása. A rendőrség sem az Index, sem a napilapok megkereséseire nem volt hajlandó hivatalosan nyilatkozni az ügyről, de informálisan több hiba is kiszivárgott már.

Tapasztalatlan védők

A Magyar Hírlapnak nyilatkozó rendőrök hibának tartják, hogy a tévészékház védelmére nem a Parlamentnél őrszolgálatot teljesítő, a futballhuligánokkal szembeni fellépésben tapasztalt budapesti rohamrendőröket, hanem, megfogalmazásuk szerint "baranyai irodistákat" vezényeltek, akik továbbképzésen voltak Budapesten. A nevük elhallgatását kérő források szerint a baranyaiaknak "gyakorlatilag nem volt tömegoszlatási tapasztalatuk".

Tény, hogy a tévészékház ostrománál a rendőrök képtelenek voltak akár csak egy, jól szervezett rohamot intézni az ugyan háromezer tüntető támogatását élvező, de mindösszesen legfeljebb háromszáz kőhajigáló huligán ellen. Kitörési kísérleteik rendre visszavonulással végződtek. Hétfő éjjel fél 11 tájékában egy 30-40 fős osztag megindult a tér déli oldala felől, de perceken belül mindannyian bemenekültek a székházba.

Elbarikádozták magukat

Szakmai hibának tartják azt is, hogy a tévészékház védelmére érkezett rendőrök járőrautóikkal gyakorlatilag elbarikádozták a Nádor utcát, elvágva magukat az utánpótlástól, de nehezítve a mentők és a tűzoltók munkáját is. Ha kedd hajnalban a gyújtogatók ezt felfedezik, tömegesen gyújthatták volna fel a rendőrségi autókat, katasztrófahelyzetet előidézve.

Pesti Imre fideszes országgyűlési képviselő vádjai szerint ráadásul a tévészékház ostromának idején száznál is több, jól felszerelt kommandós várakozott a Mosonyi utcai laktanyában. Pesti szerint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Jonatán kommandó, a Békés megyei Körös kommandó és a Veszprém megyei Bakony kommandó csoportjai várakoztak tétlenül.

Bakony kommandó nem is létezik

A rendőrség cáfolata szerint a Jonatán kommandó tizenegy tagja egy körözött bűnöző elfogására érkezett a városba. A Békés megyei kapitányság tájékoztatása szerint a Körös kommandót csak másnap vezényelték a fővárosba. A Veszprém megyei kapitányság elmondása szerint Bakony kommandó nem is létezik, a megyei kommandót Jutrasnak hívják. Tájékoztatásuk szerint néhány Veszprém megyei rendőr már hétfőn a fővárosban volt, de összesen sem voltak egy századnyian.

A Magyar Hírlapnak nyilatkozó rendőrök egyelőre annyit ismertek el, bajtársaik között "voltak, akik pánikba estek, voltak, akik csődöt mondtak", de azt kizártnak tartják, hogy bárki szándékosan veszélyeztette volna emberei életét, vagy szándékosan a támadók kezére játszotta volna a tévészékházat.