Tizenöt nyomozó rohanta le az UD Zrt.-t

2008.09.12. 07:33
Az UD Vagyonvédelmi Zrt.-nél tartott házkutatást szerdán a Nemzeti Nyomozó Iroda magántitok jogosulatlan megismerése és más bűncselekmények gyanúja miatt. A céget Horváth József a Nemzetbiztonsági Hivatal volt műveleti főigazgató-helyettese vezeti. Az ügy összefüggésben állhat azzal, hogy az egyik szolgáltatónál több milliónyi e-mailt törtek fel. A Fidesz szerint Szilvásy György koncepciós eljárást kreált a párt lejáratására, ezért hivatali hatalommal való visszaélés miatt az ügyészséghez fordul.

Bár hivatalosan nem erősítették meg, az UD Vagyonvédelmi Zrt. Ilka utcai központjában tartott házkutatás összefüggésben állhat azzal, hogy ismeretlenek nemrégen feltörték egy internetes szolgáltató levelezőrendszerét, és több milliónyi e-mail-hez férhettek hozzá. Az adatlopás alkalmas személyes és üzleti kapcsolatrendszerek feltérképezésére. Több lap tényként kezeli, hogy az Origo Freemail levelezőrendszeréről van szó, amely ellen a közelmúltban hackertámadást hajtottak végre. Az Origo azonban azt közölte, nincs tudomásuk a Freemail elleni komolyabb károkat okozó tömeges elektronikus támadásról, sem a levelezőrendszert érintő nyomozásról.

UD azaz Új Defend?

A cég honlapja szerint az UD Vagyonvédelmi Zrt. által vezetett cégcsoport 1995-ben kezdte meg üzleti tevékenységét. A jogelődök az első időszakban a legnagyobb hazai, és Magyarországon működő multinacionális cégek vezetői mellett működtek közre személyes biztonsági tanácsadóként, illetve vállalkozásbiztonsági szakértőként. Információink szerint az UD rövidítés valójában az Új Defend nevet takarja, bár több cégnévben Ultima Dataként oldják fel.

Maga az UD Vagyonvédelmi ZRt. 2003. január 1-től irányítja menedzsment cégként leányvállalatai működését. A cégcsoport tagjai 2007-ben az UD Vagyonőr Kft., az UD Logisztika Kft. és a UD Holding Kft. voltak. A cégnek több nemzetközi leányvállalata is van, illetve bejegyzés alatt áll Horvátországban, Szerbiában és Romániában.

Az UD Vagyonvédelmi Zrt.-t vezető Horváth József 1989-ben még a III/III-as csoportfőnökség egyik alosztályán dolgozott. Pályáját később a Nemzetbiztonsági Hivatalnál folytatta. A Fidesz-kormány alatt Kövér László titkosszolgálati miniszter nevezte ki az NBH szakmai főigazgató-helyettesévé. A hivataltól 2002 nyarán távozott.

A cég ellen a feljelentést Laborcz Sándor, az Nemzetbiztonsági Hivatal tette illegális fegyvertartás miatt. Horváth a Magyar Hírlapnak azt mondta: szerdán délután kettőkor 15, állig felfegyverzett civil ruhás nyomozó jelent meg az irodájában. Agresszívak voltak, és a "fegyverek" átadását követelték tőle.

Horváth végül két, muzeális, hivatalosan hatástalanított és engedéllyel ellátott Kalasnyikov géppisztolyt és egy ugyancsak engedélyezett légpuskát adott át a rendőröknek. Mint a lapnak elmondta, az egyik rendőr még fegyvert is rántott idegességében.

A volt nemzetbiztonsági főtiszt azt is elmondta, hogy a nyomozókat láthatóan folyamatosan telefonon instruálta valaki. Végül összegyűjtötték a számítógépeket és az informatikai adathordozókat, CD-ket, memóriákat, flopikat, sőt még a fényképezőgépeket, telefonokat és telefonmemória-kártyákat is elszállították. Ezzel egy időben a lakásán is házkutatást tartottak, ahol még a fia MP3-as lejátszóját is lefoglalták a rendőrök.

Horváth szerint az akció nem ő és cége, hanem a Fidesz ellen irányul, melynek kormányzása idején nevezték ki őt az NBH-nál műveleti főigazgató-helyettessé. Innen a kormányváltás után, még 2002-ben küldték nyugdíjba, 42 évesen.

Horváth szerint előre megírt forgatókönyv szerint zajlanak az események. Erre utal az, hogy bár szerda este ért véget az akció, a Népszabadság másnap már beszámolt a történtekről, sőt azt is közölte, hogy az eset miatt Szilvásy György pénteken összehívja a nemzetbiztonsági kabinetet. Csütörtökön az egyik nemzetbiztonsági ügyekben járatos fideszes politikus azt mondta az Indexnek: folyamatban lévő bűnügy miatt demokratikus országban nem ülhet össze egy miniszterekből álló csoport, a nyomozásnak ugyanis megvan a maga menete, amiben a nemzetbiztonsági kabinet nincs benne.

Demeter Ervin szerint a napokban nyilvánosságra került adatgyűjtési ügy arra szolgál, hogy Szilvásy György titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli miniszter előre felépített, koncepciós eljárással próbálja lejáratni a Fideszt. A Fidesz ezért hivatali hatalommal való visszaélés miatt az ügyészséghez fordul és lemondásra szólítja fel Szilvásyt. Bővebben>>>

Az MTV Híradója úgy tudja, az ügyben felmerült az is, hogy a cég politikusokról is gyűjtött adatokat. A Népszabadság szerint például adatokat gyűjtöttek az MDF egy prominens tagjáról, s jogosulatlanul megszerzett internetes adatok alapján kapcsolati térképeket készítettek. Horváth József ügyvédje, Futó Barnabás úgy nyilatkozott: politikusokra vonatkozó adatokat, illetve olyanokat, amelyek beszerzése jogszabályba ütközött volna, nem tároltak a cég számítógépein.

Az ügyben egyelőre nem gyanúsítottak meg senkit, és igazságügyi szakértő bevonásával tisztázzák, milyen adatok vannak a számítástechnikai eszközökön. Horváth József a Magyar Hírlapnak azt mondta: az adathordozókat olyan szakszerűtlenül vitték el, hogy azok utólagosan könnyűszerrel manipulálhatók. "Innentől kezdve már olyan koncepciós ügyet kreálhatnak, amilyet csak akarnak" - jegyezte meg.

A Magyar Nemzetnek Futó Barnabás azt mondta: hétfőn panaszt tesz a jogszerűtlen házkutatás miatt. A lefoglalt tárgyakat ugyanis nem sorszámozták, csupán azt írták a jegyzőkönyvbe, hogy hány darabot foglaltak le belőlük. Így később nem lehet majd beazonosítani, hogy egy-egy tárgyat hol foglaltak le, sőt azt sem lehet majd igazolni, hogy azok egyáltalán a cég vagy vezetőinek tulajdonában voltak-e.