A legfőbb ügyészről is gyűjtöttek adatokat

2003.06.19. 15:29
A Legfőbb Ügyészségen nem vizsgálódnak azzal a "jelentéssel" kapcsolatban, amely Polt Péter közéleti és politikai szerepvállalásait feszegeti. A legfőbb ügyész a birtokában lévő anyag másolatait elküldte a három közjogi méltóságnak. Medgyessy Péter miniszterelnök szerint Polt "megfigyelése" egy olyan folyamat része, amely a lisszaboni nyilatkozattal kezdődött. A miniszterelnök az ügy kivizsgálását ígéri.
A "Vázlat a legfőbb ügyész politikai szerepvállalásáról" című dokumentum még tavasszal készült, ám azért csak most került napvilágra , mert a hétfőn brutálisan megtámadott Szász Károly PSZÁF elnökről is hasonló adatgyűjtésről jelentek meg hírek. Ennek ellenére Polt Péter nem indít vizsgálatot, csupán az anyag másolatait juttatta el a három közjogi méltósághoz.

Tendenciózus gyűjtemény

Borbély Zoltán szóvivő az Indexnek elmondta, hogy a "jelentés" egyes folyamatban lévő ügyekkel kapcsolatos tendenciózus csúsztatásokat tartalmaz. Olyan információk olvashatók továbbá az anyagban, amelyet "mezei állampolgár" nem tudhat - mondta Borbély Zoltán. Ebből az következik, hogy belső adatokhoz hozzáférő valaki készíthette a jelentést, amely a legfőbb ügyész politikai, közéleti szerepvállalásairól szól.

Részletekkel ugyanakkor a Legfőbb Ügyészség szóvivője nem tudott szolgálni, azt azonban hangsúlyozta: valótlanságok is szerepelnek a gyűjteményben. Ezen kívül néhány folyamatban, illetve azóta lezárt ügy felgöngyölítését végző nyomozók, ügyészek nevei vannak a "jelentésben".

Nem becsülik túl

Kérdésünkre, hogy a legfőbb ügyész, miért nem indított ezzel kapcsolatban vizsgálatot, Borbély elmondta: nem akarják túlreagálni az ügyet, továbbá a legfőbb ügyész érintett, ezért nem kezdeményezett vizsgálatot.

A Nemzetbiztonsági Hivatal azt állítja, ők csak a jelentés tényét megszellőztető Népszabadságból értesültek az ügyről. A Belügyminisztériumból az Index azt az információt kapta, hogy nem vizsgálódnak a dokumentummal kapcsolatban.

Mádl Ferenc köztársasági elnök, ha konkétan nem is említette, de múlt heti közleményében utalt rá, hogy az "ügyészség munkáját olyan politikai támadások is érik, amelyek alkalmasak arra, hogy rombolják az állampolgároknak az igazságszolgáltatásba és az állam demokratikus működésébe vetett bizalmát".

Medgyessy folyamatot lát és vizsgálatot ígér
A miniszterelnök egyfajta folyamatot lát az elmúlt hetek történései és a legfőbb ügyész "megfigyeléséről" nyilvánosságra került jelentés között, de reméli, hogy ebben nincs semmi tendencia. Szerinte a folyamat ott kezdődött, hogy "a volt miniszterelnök tesz egy panaszt egy nemzetközi fórumon a Magyar Köztársasággal kapcsolatosan." A kormányfő Szász Károly esetére utalva elmondta: ezután következett "egy esemény, ami arra utal, hogy itt nincs kellőképpen rend, hiszen egy olyan állami tisztviselőt bántalmaztak, aki végzi normálisan a dolgát". Aztán "hirtelenjében a legfőbb ügyész talál egy olyan iratot", amelyről úgy véli, hogy "akadályozza a munkáját, illetve igaztalan megállapításokat tartalmaz". A miniszterelnök bízik abban, hogy ez nem "egy koncepció része, amelyben előkerülnek különböző iratok". Medgyessy elmondása szerint abból a "jóhiszemű feltételezésből" indul ki, hogy minden ilyen bejelentés mögött "valós problémák vannak". Ha bármilyen olyan szabálytalanság történt, ami a magyar törvényekkel ellentétes, akkor azt "a legszigorúbban meg fogjuk torolni" - tette hozzá.