Megbízható főbíró döntene az ügynöklistákról

2005.02.07. 17:26
Az SZDSZnek nem elfogadható az ügynöktörvény legúajbb módosítsa, ami visztont az MSZP szerint megfelel a két párt korábbi megállapodásának.

"Az SZDSZ számára nem elfogadható a levéltári törvény módosítása a szocialisták által pontosított formában, mondta Fodor Gábor képviselő. A hétfőn benyújtott, a történeti levéltárról szóló törvénymódosító javaslathoz először a múlt kedden fűzött pontosítást az MSZP, "de a félreértések elkerülése végett" pénteken úgy döntöttek, hogy "egybeszerkesztik" az eredeti előterjesztést és a múlt heti pontosításokat.

MSZP: Nem érdemi

Burány Sándor vasárnap azt mondta, az új változat nem tartalmaz érdemi változást. Az eredeti törvényjavaslat az állambiztonsági iratok megismerhetőségét biztosítaná, valamint újra felállítana egy bizottságot, amely a nemzetbiztonsági szolgálatoktól a történeti levéltárba kerülő iratok átadását felügyelné.

Egy megbízható bíró döntene

Burány Sándor elmondta, hogy a kedden benyújtott javaslat csak technikai pontosításokat tartalmazott. Az egyik pontosítás az operatív kapcsolatról, a hálózati személyről és a hivatásos alkalmazottról szóló személyzeti anyagokra vonatkozik, miszerint nem kell beazonosíthatatlanná tenni az adatokat. Szintén pontosították az állambiztonsági iratokat átvizsgáló testületben a döntések meghozatalát, ezek szerint a négy tagból háromnak az egybehangzó szavazata kell a döntéshez a korábbi szótöbbség helyett. A harmadik pontosító javaslat rendelkezik arról, hogy a törvény hatálya alá tartozó, a nemzetbiztonsági érdek védelme szempontjából kiemelkedően fontos iratokról a nemzetbiztonsági szolgálat főigazgatója külön jegyzéket állít össze, amelyet a Legfelsőbb Bíróság e feladatra kijelölt bírája, "C" típusú nemzetbiztonsági ellenőrzését követően, hagy jóvá. Bővebben > > >

SZDSZ: érdemi változtatás

Ez azonban az SZDSZ szerint "nem technikai, hanem érdemi jellegű" módosítás, mivel kiskaput biztosítana a nemzetbiztonsági szolgálatoknak arra, hogy "önkényesen, igazi és komoly indokok nélkül" iratokat tarthassanak vissza. Fodor Gábor szavaira Burány hétfőn azt mondta a levéltári törvényt módosító javaslat a szocialisták által pontosított formában is megfelel MSZP és az SZDSZ által egyeztetett elveknek.

A szocialisták elnöksége a kormányfő támogatását is élvezve két hónapja úgy döntött, hogy módosítják az ügynöktörvényt, hogy "lezárhassák a múltat". Akkor még teljes nyilvánosságról beszéltek, és a szocialista frakcióvezető-helyettesét bízták meg a törvénytervezet előkészítésével. Mára azonban a Burány Sándor vezette előkészítő testület az eredeti tervekhez képest jelentősen megváltoztatta véleményét. A miniszterelnök emiatt többször is utasította a szocialisták frakcióvezető-helyettesét, hogy "bátrabb törvényt" készítsen elő. A szocialista frakció több tagja azonban ellenzi az iratok nagy fokú nyilvánosságra kerülését, sőt volt ügynökök állítólag megfenyegették Hiller István pártelnököt. Bővebben > > >