Alkotmányellenes lehet mindkét ügynökjavaslat

2002.06.26. 09:30
A koalíció és az ellenzék ügynöktörvény-javaslatai alkotmánysértőek, és csak azt a célt szolgálják, hogy aktuálpolitikai célzattal belenyúljanak a jogrendszerbe - nyilatkozta több szakértő a Magyar Hírlapnak. A koalíció és az ellenzék szerdán tesz kísérletet arra, hogy szinkronba hozza a két javaslatot.
Kolláth György alkotmányjogász álláspontja szerint az ellenzéki pártok által benyújtott, az ügynöktörvényt módosító javaslat, amely korlátlan összeférhetetlenséget írna elő, "150 százalékig" alkotmányellenes. Kijelentette: ezt a javaslatcsomagot nagyon komoly alkotmányossági ellenőrzés alá kellene vetni.

Kritika mindkét javaslatnak

A Magyar Hírlap szakértőket idéz, akik szerint valószínűleg alkotmányellenes a kormánypártok javaslata is, mely a közfunkciót betöltő személyek esetében nyilvánosságra hozná az egykori besúgók és állambiztonsági tisztek névsorát. Az egykori III/III-as és III/IV-es csoportok, vagyis a belső elhárítás és a katonai elhárítás vonatkozásában nemcsak közéleti szereplők, hanem mindenki esetében nyilvánosságra hozhatóak lennének a dokumentumok. Kolláth úgy véli, a baloldali javaslat, mely a jelenleg hatályos, "feles" átvilágítási törvény felülvizsgálata, esetleges reformja lenne, szintén számos pontban alkotmányellenes, igaz, jóval rejtettebb formában.

Bozóki András politológus azt mondta a Magyar Hírlapnak, hogy az összeférhetetlenség kimondásával az ellenzék nyilvánvalóan azt akarja elérni, hogy aki 89 előtt bizonyos munkákat vállalt, az az új demokráciában ne lehessen tisztségviselő.

Medgyessy: "igen" a vizsgálóbizottságra

Szerdán Szili Katalin házelnök kezdeményezésére négypárti egyeztetést tartanak a javaslatok összehangolásáról - írja a Magyar Hírlap. Kedden, a kormánypártok ellenében a miniszterelnök "igennel" szavazott arra az MDF-es javaslatra, mely parlamenti bizottsággal vizsgáltatná ügye nemzetközi hatásait.

Ezt a javaslatot Balsai István, az MDF frakcióvezetője nyújtotta be, aki szerint a D209-es az ország tekintélyét, nemzetközi kapcsolatait súlyosan behatárolta. Ehhez idézte a Der Spiegel című német hetilap - később visszavont - erre utaló cikkét.

Balsai mesének nevezte, hogy Medgyessy Péter a KGB-vel szemben "Don Quijoteként vívta magányos harcát" az IMF-csatlakozás érdekében.

Fenntartások

Kovács László külügyminiszter ismertette az államfővel a szocialisták elképzeléseit egy újabb ügynöktörvényről, és azt is elmondta, milyen fenntartásaik vannak a Fidesz hasonló tárgyú módosításaival kapcsolatban. Erről azonban nem kívánt részletesen nyilatkozni, mivel úgy vélekedett, a parlament későbbi ülésein kerülhet sor erre.