A többség nyilvánossá tenné a kormánytagok ügynökmúltját

2002.08.12. 10:15
Legalább a III/III-as múltú volt kormánytagok listáját nyilvánosságra hozná a megkérdezettek többsége - derült ki a Medián Népszabadság számára készített felméréséből. A megkérdezettek 47 százaléka szerint jobb nem bolygatni a múltat.
A megkérdezettek többsége valamilyen formában nyilvánosságra hozná az előző rendszer állambiztonságában szerepet vállalók listáját - derült ki a Medián Népszabadság számára készült felméréséből. Ugyan a megkérdezettek 47 százaléka véli úgy, hogy a múlt bolygatása helyett le kellene zárni az ilyen ügyeket, 48 százalékuk legalább a III/III-as főcsoportfőnökségnek jelentő volt kormánytagok listáját nyilvánosságra hozná.

Legalább a besúgók listáját hozzák nyilvánosságra

A megkérdezettek több mint egyötöde, 22 százalék véli úgy, hogy nyilvánossá kell tenni az előző rendszerben állambiztonsági funkciót betöltő személyek névsorát, a kémelhárítókat és a katonai elhárítás munkatársait is beleértve. 14 százalék gondolja úgy, hogy a III/III-as csoportfőnökség valamennyi besúgójának , valamint a többi csoportfőnökség azon munkatársainak listáját is, akik 1990 után a politikai szerepet vállalta, vagy egyházi vezetők illetve a sajtó irányítói voltak.

Csak a vezetők múltja érdekes

Tizenkét százalék véli úgy, hogy csak azoknak a III/III-as ügynököknek a listáját kell nyilvánosságra hozni, akik politikai, egyházi funkciót töltöttek be, vagy a sajtó irányításában vállaltak szerepet. A megkérdezetteknek csak egy tizede gondolkodott el azon, ki volt a környezetében besúgó, és csak húsz százalékuk szeretné megtudni.

Hatvankét százalék véli úgy, hogy csak az aktívan politizáló embereket figyelték meg, szemben a teljes megfigyelésre gyanakvók 18 százalékával. Az utóbbi mérések adatai alig térnek el az 1999-ben végzett hasonló felmérés adataitól.