Medgyessyn kérik számon az ügynöklisták nyilvánosságát

2004.04.02. 19:03
A miniszterelnök egyik, 2002-es nyilatkozatát kéri számon Medgyessy Péteren, több liberális értelmiségi. A kormányfő ugyanis azt mondta az ügynökmúltjával kapcsolatban kirobbant botrány után, hogy nyilvánosságra kellene hozni az összes III/III-as ügynök nevét.
Sem a kormányszóvivő, sem a nemzetbiztonsági államtitkár, sem az Országgyűlés elnöke nem kívánta kommentálni az Élet és Irodalom pénteki számában, fizetett hirdetésként, Medgyessynek jönnie kell - a tetteivel címmel megjelentetett írást, amely az 1990 előtti titkosszolgálati iratok kutathatóságát szorgalmazza.

"A törvény betűi szerint"

Az MTI megkeresésére csak Nyakó István az MSZP szóvivője reagált, aki azt mondta: a rendszerváltás óta az egymást követő kormányok lehetősége adott volt, hogy megtegyék a szükséges lépéseket. Hozzátette: a Medgyessy-kormány a törvény betűi szerint és azok szellemében teljesíteni fogja vállalt feladatait.

A Kenedi János történész, a korszak kutatója által megfogalmazott szöveg szerint "a miniszterelnök tetteit kövessék szavak", azaz hozzák nyilvánosságra a III/III-as belügyminisztériumi ügyosztály teljes névsorát, amint azt a kormányfő 2002 június 19-én javasolta. Medgyessy Péter akkor azt mondta: "Célom tiszta helyzetet teremteni a régi, ,90 előtti titkosszolgálatok kérdésében, hogy ne lehessen politikai célokra felhasználni a tényeket, hogy mindenki vállalja a múltját...".

"Gyekiczki elbukott Tóth András akadályversenyén"

Az írás kitér arra, hogy Szili Katalin házelnök "Medgyessy Péter fejbólintása után" jelölte Gyekiczki Andrást, a Bibó-kollégium volt igazgatóját, az illegális irodalom egykori terjesztőjét az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára főigazgató-helyettesének. Gyekiczki végül mégsem töltheti be ezt a posztot, "elbukott Tóth András akadályversenyén".

"Ahogy a titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár beleszólt a törvényalkotásba, úgy ő szabta meg a rendeletileg kinevezett ,civil, felügyelőbizottság hatáskörét és összetételét is" - olvasható a cikkben, amely szerint Tóth András sugallta a levéltár főigazgatójának kiválasztását is.

A felhívást a demokratikus ellenzék "ügye" iránti szolidaritása kifejezéseként számos szabad demokrata politikus és más közéleti szereplő írta alá, többek között Demszky Gábor, Hann Endre, Hack Péter, Haraszti Miklós, Horváth Aladár, Iványi Gábor, Kőszeg Ferenc, Radnóti Sándor és Rajk László.