Két kontinenst hagyott csak ki Medgyessy Péter

2008.05.19. 20:12
Több mint 43 millió forintot fordított az állam Medgyessy Péter bő három és féléves utazó nagyköveti munkájára, közölte az Info rádió megkeresésére a Kormányszóvivői Iroda. A volt miniszterelnök 44 hivatalos látogatás keretében négy földrészen járt. A kabinet nem tudja pontosan, hogy mekkora magyarországi befektetés köszönhető neki.

Medgyessy Péter utazó nagykövetként Ausztrálián és a Déli-sarkon kívül az összes kontinensen járt, jelentette az Infó rádió a Kormányszóvivői Iroda adatai alapján.

Voltak nagyvárosok ahol többször is járt 2004 októberi kinevezése óta: Párizsban nyolcszor, Brüsszelben ötször, Monacóban négyszer, Milánóban és Luxemburgban pedig háromszor fordult meg. Az utazó nagykövet képviselte Magyarországot Washingtonban, Szófiában, Bécsben, Genfben, Tiranában, Frankfurtban, Isztambulban, de járt Kínában, Kanadában, Mexikóban, Tunéziában, Indiában, Vietnamban, Jordániában, Izraelben és Szingapúrban is.

Medgyessy Pétert május 31-i hatállyal április 30-án mentette fel tisztségéből a miniszterelnök. Bár a döntést nem indokolták, tény, hogy Medgyessy az utóbbi időben többször bírálta Gyurcsány Ferencet, egy tévés interjúban például azt mondta, "ma már több konfliktust okoz, mint amennyit megold".

Lobbizott Magyarországért

A volt szocialista miniszterelnököt néhány hónappal a lemondása után nevezte ki Gyurcsány Ferenc kormányfő utazó nagykövetté. Feladata az volt, hogy nemzetközi konferenciákon és személyes találkozókon lobbizzon Magyarországért, vagyis arról győzzön meg üzletembereket, hogy érdemes Magyarországon befektetni.

Medgyessy többek között az Egyesült Államokban amerikai politikusokkal és cégvezetőkkel beszélgetett, Bulgáriában a magyar rendszerváltozás tapasztalatait osztotta meg, Kínában pedig a két ország közötti gazdasági és turisztikai fejlesztésekről tárgyalt. Bahreinben a Közel-Kelet biztonságának globális megközelítéséről szóló konferencián szólalt fel, Monacóban a Crans Montana gazdasági Fórum ülésein vett részt, Moszkvában pedig Borisz Jelcin temetésén képviselte a magyar kormányt.

Az elmúlt három és félévben összesen 43,1 millió forintot fordítottak Medgyessy Péter munkájára, ez az utazási költségeket, a kormányváró és a napidíj költségeit fedezte, de útjainak jelentős részét állítólag a meghívó fél fizette. Az InfoRádió kérdésére az iroda azt mondta, mivel "az utazó nagykövetnek nem feladata konkrét üzletek megkötése, így nem is lehet pontosan megmondani, hogy mekkora befektetés köszönhető az utazó nagyköveti munkának."