Útlevélproblémák lehetnek a nyáron

2007.06.22. 07:02
Az elmúlt napokban ugrásszerűen megnőtt az okmányirodákban az útlevélkérelmek száma, sokan csak röviddel az utazás előtt veszik észre, hogy lejárt az úti okmányuk.

Csapataik harcban állnak, és az okmányirodák állják a rohamot, derül ki a Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartási és Választási Hivatal, a könyvhivatal főosztályvezetőjének nyilatkozatából. Pongrácz Tamás elmondta, az "útlevélcsúcsot", mint a korábbi években, most is nyáron érzékelik leginkább. A jelenlegi adatok szerint országosan jóval ezer felett van a beadott útlevélkérelmek száma.

A főosztályvezető azt kérte, hogy mindenki, lehetőleg még a külföldi nyaralás lekötése előtt ellenőrizze családja útlevele érvényességét. Útlevél iránti kérelmet az ország bármelyik okmányirodájában be lehet adni, a lakóhelytől függetlenül. Az okmány kiállításának a határideje 30 nap, de általában már a harmadik hétre elkészülnek az útlevelek.

A 4 év alatti gyerekeknek 2 évre, míg a 18 év alatti fiataloknak 5 évre érvényes fényképes útlevelet adnak. A 18 év felettiek 5, illetve 10 évre érvényes okmány között választhatnak. A kiskorúak útlevele, illetve az eljárási illeték 1 500 forintba, míg a felnőtteknél öt évre érvényes okmány 6 000, míg a tíz évre érvényes 10 000 forintba kerül.

Soronkívüliség bárhol igényelhető

Sürgősségi, tehát soron kívüli esetben az okmányt az irodák öt munkanapon belül állítják ki, ekkor dupla illetéket kell fizetni. Soronkívüliséget bármelyik okmányirodában lehet kérni, eltérően a korábbi gyakorlattól, amikor erre központi irodában nyílt csak lehetőség.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a napokban rengeteg kisgyermekes útlevélkérelem érkezett. Ennek az oka az, hogy a szülők csak a saját okmányuk érvényességét ellenőrzik, míg a gyerekek útlevelét, (amely a négy éven aluliaknál csak két évig érvényes), már nem. Ha korábban egyszerre állították ki az okmányokat, az nem jelenti azt, hogy az érvényességük is egyszerre jár le, figyelmeztetett a főosztályvezető. Kitért arra is, hogy sokan csak a határon veszik észre, hogy lejárt útlevelük érvényessége, így nekik vissza kellett fordulniuk.

Közölte, nem minden esetben szükséges az útlevél kiváltása, mert a magyar állampolgárok személyi igazolvánnyal (14 éves kortól kérhető) is kiutazhatnak az összes európai uniós országba, valamint Norvégiába, Izlandra, Lichtensteinbe, Svájcba vagy Horvátországba. A 14 év alatti gyermekek azonban csak útlevéllel hagyhatják el az országot. A régi "keményfedeles" személyi igazolvány is alkalmas az utazásra a fent említett országokba - tette hozzá.

Aki elvesztette az útlevelét, azt ezt az új okmány kérelmével egy időben is bejelentheti ugyanabban az okmányirodában. Ha az ügyfél hibájából veszett el az okmány, akkor ez dupla illetéket jelent. Ha soron kívül kéri az elveszett okmány pótlását, akkor az illeték háromszoros lesz.