A választás percről percre

2006.04.09. 21:44

Az MSZP nyerte a választások első fordulóját; a szocialisták listán és egyéniben is megverték legnagyobb riválisukat. Az SZDSZ és az MDF is bent van a parlamentben. Az SZDSZ több szavazatot kaptt, mint négy éve, Dávid Ibolya azt állítja, Gyurcsánynak és Orbánnak sem akar segíteni. Intenzív két hét várható, a két nagy párt nagygyűlést szervezett hétfőre, Budapestre. Választási hírek percről percre.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Alig több, mint két órával az urnazárás után, az első részeredmények ismeretében a két nagy párt rendkívül szoros küzdelmét jövendölték a külföldi hírügynökségek. Az első részeredmények alapján a Reuters hírügynökség azt jósolta, hogy a két nagy párt, azaz a Magyar Szocialista Párt (MSZP) és a Fidesz közül egyik sem tesz szert jelentős többségre, s ily módon a végeredmény csakis az április 23-iki második fordulóban dőlhet el.
    Elemzésében a tekintélyes brit hírügynökség arra mutatott rá: miközben a hatalmon lévő koalíciós kormány a globalizáció előnyeinek kihasználását sürgette, az Orbán Viktor vezette Fidesz-KDNP a "hazafias" gazdaságpolitika támogatását helyezte a középpontba. Az AFP francia hírügynökség jelentésében kiemelte: amennyiben a Gyurcsány Ferenc vezette szocialisták győzelmet aratnak a választásokon, a rendszerváltás után az első olyan kabinet lesz, amely egymást követően a második mandátumot szerzi.
  • Maradunk a konstruktív ellenzékiségnél, mondta határozottan Herényi Károly, az MDF frankcióvezetője a Klubrádiónak. A döntést logikusnak nevezte a rádióban Csizmadia Ervin politológus, hiszen egy kis pártról van szó, amely "még nincs kész". Herényi nyilatkozatakor még csak 4,99 százalékon állt a párt, azóta már elérték az öt százalékot.

    Herényi Károly az Indexnek a Fidesz felevetésére, miszerint tárgyalásokat kezdeményeznek a második forduló előtt, azt mondta, korai még erről beszélni, de a külső támogatást elképzelhetőnek tartják.

  • Tiffán Zsolt villányi borász a portékáit kínáló borozóban mobiltelefonálás közben hangos örömujjongásban tört ki, a körülötte állók szerint Baranya megyéből kaphatott szívderítő adatokat.
  • Sebestyén Balázs elment szavazni, és jelenleg a barátaival, tévén követik az eseményeket. A műsorvezető szerint a közvetítést heves indulatok és bekiabálások kísérik. „Jelenleg, 83 százalékos feldolgozottságnál vezet az MSZP, és azt gondolom, ez már nem is változik nagyon. Persze a második forduló még sok mindent befolyásol, de úgy vélem, az MSZP alakít kormányt” – mondta el a Balázs-show névadója és műsorvezetője, azt azonban nem árulta el, kire szavazott.
  • Ezek az eredmények mindenki számára nyilvánvalóvá teszik, hogy a gyűlöletbeszédet Magyarország polgárai elutasítják, és nem engedik a kormányrúd közelébe azokat, akik kétségbe vonják mások magyarságát. Erős, büszke és felkészült nemzetünk van!
  • Jász-Nagykun-Szolnok megyében van az első olyan választókörzet, ahol az összes szavazatot megszámolták. A szocialista Farkas Imre Kunszentmártonban már az első fordulóban mandátumot szerzett (50,72), a fideszes Kálmán László Győző (32,79) és Czuczi Mihály (SZDSZ) előtt.
  • "Aki tőlem jobbra áll, az már szinte leesik a székről" - mondta a napokban Komár László a Velvetnek. Most azonban azt mondta: "Nem foglalkozom a politikával, éljen a rock and roll." Ma este sem a választási eredményeket figyeli, hanem meccset néz. Persze szavazni azért elment, sőt ezt annyira fontosnak érzi, hogy az ausztrál rendszert vezetné be, ahol állítása szerint 500 dollárra büntetik azt, aki nem megy el szavazni. Ausztráliában valóban megbüntetik, aki nem szavaz, de csak akkor, ha nem igazolja hiányzását, és akkor is csak 20 dollárra.
  • Jakab István, a Magosz elnöke bizakodóan értékelte az eddigi eredményeket. Úgy véli, hogy ez csupán az első forduló, itt még nincsenek végleges eredmények, várhatóan a második fordulóban dől el a választás. A gazdaszervezet vezetője továbbra is bízik abban, hogy az általa vezetett szervezet jelölheti a második Orbán-kormány földművelési miniszterét.
  • A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6. egyéni választókerületben (Sajószentpéter) Faragó Péter, az MSZP jelöltje az első fordulóban mandátumot szerzett a szavazatok 52,19 százalékával. Faragót negyedszer választották meg, 1994 óta megszakítás nélkül egyéni képviselő, így most választották meg negyedszer. Eddig mindig a második fordulóban nyert.
  • Infarktusközeli állapotban az MDF. Egyre többen mondják, hogy nem bírom, nem bírom, de 4,99-es eredménynél már akkora üdvrivalgás volt, hogy mindenki azt mondta, hogy megvan az 5 százalék.

    Kközben megérkezett Boros Péter is, és elmondta, hogy koalícióra az MDF egyik párttal sem lép, de külső támogatást, megfelelő garanciákkal, el tud képzelni a Fidesznek. A párt ellenzéki szerepre készül, nyilatkozta Herényi Károly is. Többször elhangzott, hogy a felelőtlen Fidesszel nem hajlandóak együttműködni, a koalícióhoz túl sok a sértés és a seb. Tíz órakor Dávid Ibolya sajtótájékoztatót tart.

  • „Elutaztam síelni Ausztriába, de előtte még reggel elmentem szavazni” – számolt be az Indexnek Tornóczky Anita, akit telefonon értünk el. A műsorvezető kérdésünkre nem szerette volna elárulni, melyik pártra szavazott, arról azonban beszélt, hogy valószínűnek tartja, hogy négy párt kerül a parlamentbe.„Örülök neki, ha színes a parlament – mondta Medgyessy Péter volt kormányfő nevelt lánya. – A választás eredményére természetesen kíváncsi vagyok, telefonon követem az eseményeket.”
  • Magyarországon többen szavaztak a kormányváltásra, mint ellene, mondta Rogán Antal az m1-en. A Fidesz kampányfőnöke elmondta, hogy tárgyalásokat kezdeményez az MDF-fel a második forduló előtt.
  • A leghíresebb magyar pornófilmrendező szerint nem is kérdés, hogy elment-e választani, hiszen eddig egyetlen lehetőséget sem hagyott ki. Kovács Kovi István szerint egyáltalán nem mindegy, hogy melyik párt kerül hatalomra, bár azt nem mondta el, hogy melyiknek örülne jobban. Mint mondta, baráti társasággal vacsorázott az este, de sms-ben folyamatosan érkeztek a választási hírek, Kovi ugyanis előfizetett a szolgáltatásra. A rendező szerint a következő négy év legfontosabb feladata az egészségügy rendbetétele és az autópályák építése kell hogy legyen, és hogy olyan kormány kerüljön hatalomra, amelyik „értünk dolgozik”.
  • A második egyéni mandátum sorsa is eldőlt Borsodban: Tállai András, a Fidesz-KDNP mezőkövesdi jelöltje a szavazatok 54,1 százalékával nyert. Tállai, aki az Orbán-kormány pénzügyi államtitkára volt, négy éve is az első fordulóban szerzett egyéni képviselői helyet.
  • Igaza volt Csoóri Sándornak, amikor azon a csodálatos Kossuth téri gyűlésen arról beszélt: korán jött ez a szabadság, ez a demokrácia. Ez a nép nem képes felismerni saját érdekét, nem látja, kik azok, akik érte politizálnak, és kik ellene. Néhány felkapott, félreértelmezett szlogennel terelhető, buta csürhe. Valóban körmöst és korbácsot érdemel.

    Autonómiát Igaz-Magyarországnak!

  • Míg korábban annak örültek, hogy Dávid Ibolya csak harmadik Tamásiban, most hatalmas örömujjongásban törtek ki a fideszes szurkolók, amikor az MDF a tévé adatai szerint átlépte az 5 százalékot.
  • A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 3. számú választókörzetben, Tiszavasváriban induló honvédelmi miniszter a szavazatok 53,96 százalékát kapta meg az első fordulóban. Így Juhász Ferenc az első kormánytag, amely biztosította a helyét az új parlamentben. A nyírbátori körzetben induló Veres János 93 százalékos feldolgozottságnál 1200 szavazattal vezet, 49,63 százaléka van, így még izgulhat.
  • "Sajnos nem szavazhatok, mert kanadai állampolgár vagyok - válaszolta kérdésünkre Varnus Xavér, aki ettől függetlenül megkeresésünkkor egy választási műsort nézett a televízióban. - Nem vagyok benne biztos, hogy ez a legjobb megoldás, hogy csepegtetik az információkat, és nem a teljes feldolgozottság után jelentik be a szavazás eredményét." Az orgonista kérdésünkre a végeredménnyel kapcsolatos elvárásairól is beszélt: "Arra számítok, hogy a jelenlegi koalíció kerül ismét hatalomra. Annak nagyon örülök, hogy a részeredmények szerint az MDF is jó eredményeket ér el, köszönhetően többek közt Dávid Ibolya néhány nappal korábbi nyilatkozatainak" Varnus Xavér mindezt azzal indokolta, örül, ha az étlapon több étel szerepel.
  • A fideszes politikus szerint a listákra leadott szavazatok összeadása alapján kiderül, hogy az emberek többsége változást, kormányváltást akar. A Fidesz-KDNP tárgyal koalícióalkotásról az MDF-fel, mondta Rogán Antal, aki egyelőre vezet egyéni választókerületében.
  • cikkünk a témában:

    A narancsos bukta receptjét kérték

    A Köztársaság téren éledezik a hangulat, de a közvéleményt manipulált örömképekkel vezetik félre. Helyszíni beszámoló a Köztársaság térről.
  • Majka szomorúan tudatta lapunkkal, hogy nem volt szavazni, mivel nem volt érkezése lemenni Ózdra. „Amúgy sincs olyan párt, akire szavaznék: a szocialistáknál mindenkinek múltja van, a fideszesek harácsolók. Még a két kis párt a legnormálisabb, az SZDSZ azért, mert liberális, az MDF meg kell az egyensúlyhoz” – elemezte röviden Majoros Péter a hazai politikai palettát. Egy darabig még nézi a tévében a közvetítést, de igazából nem érdekli, ki nyeri a választásokat: várja, hogy este 11 körül elinduljon a barcelonai pókervilágbajnokság internetes előselejtezője, mivel ezen akar indulni. Mi drukkolunk neki.
  • A hét választókerületből egyetlen helyen dőlt el a választás Békés megyében. A szarvasi választókerületben Domokos László 1998 és 2002 után ismét győzni tudott, ám ezúttal már az első fordulóban mandátumot szerzett 50,66 százalékkal.

    A további hat választókerületből háromban szocialista, háromban fideszes jelölt nyert, a szavazatokat mind a hét választókerületben feldolgozták. Békéscsabán, Békésen és Gyulán a Fidesz-KDNP jelöltjei (Vantara Gyula, Erdős Norbert és Tóth Imre), Orosházán, Mezőkovácsházán és Szeghalmon MSZP-jelöltek (Fetser János, Karsai József és Veress József) szereztek első helyet, de mandátumhoz nem jutottak.

  • „Az biztos, hogy Budapest nyert, 11,78 százalékon állunk” - jelentette be Demszky Gábor, és a liberalizmus erős bástyájának nevezte a várost. Kuncze Gábor bejelentését, hogy az SZDSZ már a 6 százalékot is átlépte, hosszas "szép volt fiúk", majd "szép volt lányok" kórus fogadta. A sátorban koalíciós a hangulat, minden egyes részsikert üdvrivalgás fogad.

    Nézze meg képeinket!
  • „Elmentem ma szavazni, de belázasodtam, így nem követtem az este folyamán a választási műsorokat” – mondta az Indexnek Császár Előd, aki annak ellenére, hogy telefonhívásunkkal felébresztettünk, közvetlen volt. A preferenciájáról viszont nem szeretett volna beszélni. „Úgy érzem, ez magánügy, nem tartozik a nyilvánosságra, melyik pártnak adtam bizalmat” – zárta a beszélgetést az énekes, akinek jobbulást kívántunk.
  • Óriási üdvrivalgás fogadta az ötszázalékos küszöb átlépését a Parlament Caféban. Herényi Károly állítása szerint még most is csak egy kicsit könnyebült meg. A hivatalos végeredményig nem ünnepel gőzerővel. Ő és Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese meglehetősen rövid és visszafogott sajtótájékoztatón jelentették be a küszöb átlépését. Még mindig mindenki Dávid Ibolyára vár.
  • "A politikai üzeneteinkről szóló kampányunk erőtlen volt" - gyakorolt önkritikált a Klub rádióban Fodor Gábor, az SZDSZ ügyvivője. Az imidzskampány Kovács Pistivel szerinte viszont rendben volt. Fodor azt várja, hogy végeredményben akár a 6 százalékot is elérhetik a listákon (ez azóta meg is történt). A liberális párt most egy nélkülözhetetlen, de kicsiny formáció, fogalmazatt Fodor Gábor, aki szerint ezen változtatni kell, és az SZDSZ-nek van is esélye a növekedésre.

    A liberális politikus bírálta a Fideszt, amely máris csalásokról beszél. A módszer Fodor szerint ugyanaz, mint négy évvel ezelőtt. A lényeg, hogy ne kelljen szembenézni a vereség okaival. Itt már a Fidesz legfelső vezetőinek személyes jövőjéről van szó, mondta Fodor, aki úgy véli, nem azonnal, de a Fideszben erjedési folyamat kezdődik majd.

  • Óvatosságra intett a választási eredmények eddigi ismeretében Szijjártó Péter Fidesz-szóvivő. Arra hívta fel a figyelmet, hogy senki nem tudhatja, a feldolgoztlan 10 százaléknyi szavazatmennyiség milyen akaratot takar. Ismételten leszögezte, bár voltak olyanok, akik félelmet próbáltak kelteni a választókban, az emberek többsége nem ijedt meg, és részt vett a választásokon.

    Arra a kérdésre nem tudott válaszolni, hogy Orbán megérkezett-e a helyszínre, és mikor értékeli az eredményeket. Reményét fejezte ki, hogy a két forduló közötti kampány nem lesz durva, és megígérte, az ellenzéki párt mindent meg fog tenni, hogy kormányváltás legyen.

  • A pécsi egyes választókerületben eddig mindig annak a pártnak a jelöltje nyert, amelyik országosan is az első helyen végzett. Nincs ez másként most sem. Az MSZP-s Bókay Endre a szavazatok 93 százalékának összeszámlálása után 49,3 százalékon áll (négy éve egy másik szocialista politikus, Kékes Ferenc nyert), így várhatóan második fordulót kell tartani. Páva Zsolt, a Fidesz jelöltje 38,41 százalékon áll.
  • A végeredményhez közeli részeredmények láttán az RTL stúdióközönsége lelkesen megtapsolta, amikor az MSZP látványosan átvette a vezetést. Az SZDSZ-szimpatizáns Hajós azonban úgy vélte, nekik, tévés szereplőknek most az a feladatuk, hogy higgadtságot sugározzanak, és arra intett, ha tapsolnak, az ne az ellenfél vereségének, hanem a másik fél győzelmének szóljon.
  • Kocsmai tudósítónkat lebuktatták a XII. kerületi jobbos kocsmában, a Tiktakban. Mielőtt attackra került volna sor, tudósítónk visszamenekült Pestre, az Eklektikába, ahol sokan örültek annak, hogy bejutott a parlamentbe az SZDSZ.