Felfüggesztett börtönbüntetést kapott Várhegyi

2002.10.07. 15:50
Felfüggesztett egyéves börtönbüntetésre ítélte Várhegyi Attila fideszes országgyűlési képviselőt, pártigazgatót hűtlen kezelésért a Pest Megyei Bíróság. A jogerős ítélet mellékbüntetéseként Várhegyinek félmillió forintot kell fizetnie. A szövevényes ügyben a hatóságok a Várhegyi 1994-95-ös szolnoki polgármestersége idején történteket vizsgálták. Várhegyi ügyvédje felülvizsgálati kérelmet nyújt be.
Folytatólagosan elkövetett, különösen nagy vagyon hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt felfüggesztett egyéves börtönbüntetésre ítélte Várhegyi Attila fideszes országgyűlési képviselőt, pártigazgatót a Pest Megyei Bíróság. Várhegyi vagyonkezelői kötelezettségét megszegve 154 millió forintos kárt okozott Szolnok önkormányzatának.

A bíróság súlyosbító körülménynek ítélte, hogy Várhegyi polgármesterként követett el bűncselekményt.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a rendőrség, az ügyészség és a bíróság egyaránt elfogultságot jelentett be; a nyomozást az ORFK azóta megszüntetett Központi Bűnüldözési Igazgatósága (KBI) végezte, a vádat a Pest Megyei Főügyészség képviselte a Budakörnyéki Bíróság előtt.

Hűtlen kezelés, vesztegetés, magánokirat-hamisítás

Várhegyi Attila
A büntetőper időszakában Várhegyi Attila már az Orbán-kormány politikai államtitkára volt a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában. A vád különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, továbbá vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés és magánokirat-hamisítás volt.

A vádemeléskor az ügyészség álláspontja az volt, hogy Várhegyi Attila szolnoki polgármesterként 1994-ben vesztegetést követett el azzal, hogy az önkormányzati választási kampányhoz helyi cégektől fiktív számlákkal, a Mahir Szolnok Kft.-n keresztül, összesen mintegy 1,3 millió forintot szerzett magának, illetve a Fidesz szolnoki alapszervezetének.

A másik vádirati pont szerint Várhegyi Attila polgármesterként 1995-ben mintegy 190 millió forintos vagyoni hátrányt okozott a szolnoki önkormányzatnak a városközpontban lévő telkek eladásával.

Első fokon gondatlanság

A Budakörnyéki Bíróság, másfél éves tárgyalássorozat után, 2001 novemberében hirdette ki elsőfokú ítéletét. Ebben a telekügylet kapcsán hanyag kezelés vétsége, azaz a váddal ellentétben nem szándékos, hanem gondatlan cselekmény miatt mondta ki Várhegyi Attila bűnösségét, és 300 ezer forintos pénzbüntetéssel sújtotta. Az első fokú bíróság szerint a hanyag kezelés kapcsán jelenleg még pontosan nem állapítható meg a vagyoni kár, az az összeg, amit az önkormányzatnak kell majd fizetnie az ingatlanügylet miatt indult kártérítési perekben.

Ugyanakkor a bíróság Várhegyit felmentette a vesztegetés vádja alól. A felmentést illetően az ügyészség tudomásul vette az elsőfokú ítéletet, amely ebben a vonatkozásban már korábban jogerőre emelkedhetett. Felmentette az elsőfokú bíróság az ügy további kilenc vádlottját is. Várhegyi Attila az elsőfokú ítélet kihirdetését követően lemondott politikai államtitkári posztjáról.

Felmentést kért

Az elsőfokú ítélet ellen a hanyag kezelés vonatkozásában Várhegyi Attila felmentésért, az ügyészség viszont súlyosbításért fellebbezett.

A főügyészség az első fokú ítélet ellen benyújtott fellebbezésében különösen nagy kárt okozó hanyag kezelés megállapítását, és a pénzbüntetés súlyosbítását kérte. A főügyészség másodfokú tárgyaláson kifejtett álláspontja szerint Várhegyi Attila polgármesterként a törvényben ráruházott vagyonkezelői kötelezettségét megszegte, és ezzel 134 millió forintos hátrányt okozott a városnak.

Várhegyi Attila az eljárás során végig következetesen tagadta az ellene felhozott vádakat.

A bíróság bűnösnek találta

A Pest Megyei Bíróság másodfokú, jogerős ítéletében a politikust bűnösnek találta folytatólagosan elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelésben, és egy év - két évre felfüggesztett - börtönbüntetésre, valamint félmillió forint megfizetésére ítélte.

Nem értenek egyet az ítélettel

Várhegyi Attila védőügyvédje szokatlan jogértelmezésnek nevezte a Pest Megyei Bíróság ítéletét. Csenkevics Ferenc közölte: miután az ítélettel sok tekintetben nem értenek egyet, felülvizsgálati kérelmet fognak benyújtani.

Az ügyvéd szerint a bíróság olyan cselekményben állapította meg a vádlott bűnösségét, amelyet az ügyészség nem indítványozott, és a büntetés is lényegesen súlyosabb az ügyészi indítványnál.