Kósáné visszautasítja az egyházüldözés vádját

2004.03.30. 18:09
Kósáné Kovács Magda a Hetek című lapnak adott interjú valamennyi állítását vállalja, ám vallási érzékenységet nem akart sérteni és az egyházüldözés vádját is visszautasítja. A szocialista politikus nem érti az indulatokat, szerinte félreértették vagy félremagyarázták kijelentéseit.
"Az interjúban elhangzott összes állításomat változatlanul vállalom, de mivel a szöveget megjelenése előtt brüsszeli munkám miatt átnézni nem volt módom, amennyiben egy-két kifejezéssel vallási érzékenységet sértettem volna, az nem állt szándékomban" - írta közleményében az MSZP-s képviselő. Kósáné Kovács Magda "ugyanakkor minden ezzel kapcsolatos félre- és belemagyarázást, valamint az egyházüldözés vádját" határozottan visszautasította.

Nem érti

Mint Kósáné közleményében írta, az Európa Tanács migrációs bizottságának mexikói ülésén megdöbbenve értesült arról, hogy a Hetek című lapban Tihanyi Péternek adott interjúja, félreértések vagy félremagyarázások folytán, számára érthetetlen módon indulatokat keltett.

Ez megerősítette abban a hitében, hogy a világi állam és az egyház kapcsolatáról hazánkban, de nemzetközi színtéren is higgadt, elemző vitákat kell folytatni - fűzte hozzá. A múlt és a jelen történései bizonyítják, hogy az indulatok, valamint a politika és a vallás összecsúszása korunk egyik fontos és veszélyessé válható problémája - mutat rá közleményében az MSZP szociális munkacsoportját vezető politikus.

Vatikán lenyúlja Európát

Mint ismert, Kósáné Kovács Magda szocialista párti politikus azt nyilatkozta a Hetek című lapnak, hogy "a Vatikán Brüsszel hivatalain, plenáris és bizottsági ülésein keresztül, Prodistul és Strasbourgostul egész Európát le akarja nyúlni, és be akarja kebelezni. Méghozzá elképesztő gyorsasággal és agresszivitással".

Kósáné már a saját bőrén is tapasztalja ezt: "Katolikus civil szervezetek képviselői, lobbistái úgy járnak be hozzám naponta, mint ahogy én járok a fürdőszobámba". Kósáné szerint az európai alkotmányvita se arról szól valójában, hogy benne legyen-e a bevezetőben a keresztény hagyományról szóló passzus, vagy sem. "A történet valójában arról szól, a kérdés az, hogy intézményesült, nagyhatalmú egyházak létesíthetnek-e intézményesített, legális, oda-vissza átjárható kapcsolatokat Európa kormányával?"

Az MSZP először igazat adott Kósánénak

"Az MSZP egyházakkal kapcsolatos állásfoglalása változatlan: elismeri és támogatja az egyházak karitatív, szociális és oktatási tevékenységét" - mondta Nyakó István, a szocialista párt szóvivője, aki kedden a TV2 Tények című műsorában még igazat adott Kósáné Kovács Magdának. Nyakó az MTI-nek nyilatkozva már árnyaltabban úgy fogalmazott: a megújuló Európában lobbik, közösségek, társadalmi és civil szervezetek, egyházak, köztük a Vatikán keresik helyüket, szerepüket.

Tilos Rádió, összeesküvés elmélet

Harrach Péter, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöke közölte: ennek a hangnak és ennek a mondanivalónak nincs helye Európában. "Ilyen nyilatkozatot legfeljebb a Tilos Rádióban lehetett volna elmondani" - vélekedett. Bosák Nándor katolikus püspök "durva, és bizonyos értelemben ízléstelen megnyilatkozásnak" tartja a nyilatkozatot. "Egy normális országban elfogadhatatlan Kósáné Kovács Magdának a Hetek című hetilapban közzétett kijelentése" - mondta Szőke László, az MDF alelnöke. A Magyar demokrata Fórum szerint a csatlakozás küszöbén felelős magyar politikus szájából elfogadhatatlan és érthetetlen egy ilyen összeesküvés elméletet megfogalmazó kijelentés.