Orbán a Vasárnapi Újságban szólt híveihez

2003.10.19. 10:22
Ha a miniszterelnök el akar valamit mondani, az a helyes, ha elmondhatja és a miniszterelnök is hallgassa meg, amit neki szántak - közölte Orbán Viktor a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. A Fidesz elnöke nem tartja kizártnak, hogy az október 23-i megemlékezéseken provokációk történnek majd, de híveit nyugalomra szólította. Boross Péter a Nap Keltében, Kosáry Domokos közleményben ítélte el a történteket. Boross szerint az incidens ártott a jobboldalnak.
Orbán Viktor szerint Magyarországon ma összefogásra van szükség annak érdekében, hogy meg lehessen állítani a "sodródást", s "ne tudjanak többet visszaélni az emberek bizalmával"; a Fidesz Magyar Polgári Szövetség elnöke erről a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorában beszélt vasárnap.

"Határozott kormányzati intézkedéseket kell kikövetelni annak érdekében, hogy a következő esztendőben ne legyen nehezebb az élet Magyarországon, tehát úgy érzem, hogy ma a párbeszéd ideje következett el" - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség elnöke erről a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Söjtöri szólásszabadság

Kosáry: Söjtör és Deák nem ezt érdemli
Kosáry Domokos akadémikus elítéli a Söjtörön, Deák Ferenc szülőházánál történteket; a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke vasárnap nyilatkozott, miután ő is jelen volt, és beszédet mondott a kormány megemlékezésén.

"Nagyon szégyelltem, hogy mások ezt egy politikai tüntetésre használták fel" - tette hozzá a 90 éves történész.

A magyar tudományos élet meghatározó alakja hangsúlyozta: "Deák Ferenc és Söjtör nem azt érdemli, hogy Pestről leutazzanak politikai tüntetést csinálni".

Az akadémikus beszámolt arról is, hogy "a faluban mélységes felháborodást" tapasztalt, s ő maga is osztozik a helyiek felháborodásában.

A Fidesz elnöke kitért a Deák Ferenc söjtöri emlékházának felavatásakor szombaton történt eseményekre, amikor MIÉP-hívek megakadályozták, hogy Medgyessy Péter kormányfő elmondja avatóbeszédét. Orbán szerint a szólásszabadság mindenkire, így a miniszterelnökre is vonatkozik.

"Magyarországon ma demokrácia van, a demokráciának talán a szíve közepe a szólásszabadság; ha a miniszterelnök úr mondani akar valamit az embereknek, akkor az a helyes, ha elmondhatja - mert szólásszabadság van, s az a miniszterelnökre is vonatkozik" - mutatott rá a Fidesz-elnök.

Hozzátette: az embereknek is joga van elmondani a véleményüket, "s a miniszterelnök helyesen teszi, ha meghallgatja azt, amit neki szánnak". "Az a fontos, hogy ez ne egyszerre történjen, hanem egymás után". "Ha nem vágunk egymás szavába, akkor nem állnak elő ilyen méltatlan helyzetek" - összegezte álláspontját Orbán Viktor.

Ellenség helyett célok

Boross Péter elítéli a dobálókat
"Ami Söjtörön történt, az árt a jobboldalnak, és ami árt a kormányképes jobboldalnak, azt el kell ítélni" - mondta Boross Péter volt miniszterelnök vasárnap a Magyar Televízió Napkelte című műsorában.

Boross Péter szerint ugyanakkor Medgyessy Péternek el kellett volna mondania a beszédét.

A volt miniszterelnök a baloldalon jelentkező zűrzavarok egyik jelének látta, hogy ilyen kevesen hallgatták volna meg a miniszterelnököt.

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöke szerint a "magyar közélet jelentős változás előtt áll, összeomlott a célok helyébe az ellenségképet helyező politika", s a jólétet nem ellenségekkel, hanem közös célokkal lehet megteremteni.Ezek megvalósításához szerinte határozott kormányzati lépések szükségesek.

A Fidesz elnöke szerint nem zárható ki, hogy az október 23-i megemlékezések során provokációkra kerülhet sor. "Semmiképpen ne üljünk fel ezeknek mi, akik nem valami ellen, hanem valamiért szoktunk összejönni; ha lesz is provokáció, azt viseljük bölcsen, higgadtan és kellő emberi méltósággal" - mondta Orbán Viktor.