Az ügyészség szerint nyíltan újfasiszta a Vér és Becsület

2003.02.28. 19:25
Nyíltan újfasiszta eszményeket követ a Vér és Becsület - állapította meg az ügyészség vizsgálata. A bíróság március 26-ra tűzte ki a szervezet bejegyzésének törléséért indított per első tárgyalási napját.
Március 26-ra tűzte ki a Vér és Becsület Kulturális Egyesület megszüntetése érdekében az ügyészség által indított per első tárgyalását. A Fővárosi Bíróság (FB) tájékoztatása szerint az ügyészség az egyesület bejegyzésének törlését indítványozta.

Nyíltan újfasiszta célokat követ

A keresetet a Nemzetbiztonsági Hivatal vizsgálata alapozta meg. Ennek megállapításai szerint a 2001 februárjában alapított, 2002 májusától közhasznú szervezet egyértelműen alkotmányellenes céllal működik. A VBKE kinyilvánított kulturális céljaival szemben nyíltan újfasiszta eszményeket követ - állítja az ügyészség.

Formai okok

Az egyesület törlésének formai okai is vannak, ugyanis a törvényi előírások szerint a szervezetnek legkevesebb tíz fős aktív tagsággal kell rendelkeznie. A titkosszolgálatok információja szerint a VBKE szervezte tavaly karácsonykor Sződligeten a Fehér karácsony nevű neonáci ifjúsági találkozót.