A betegek némán tűrnek, a vizitdíj-pánik elmaradt

2007.02.15. 12:10
A vizitdíj bevezetése miatt néhány helyen tumultus alakult ki a kórházakban, de tudósítóink tapasztalatai szerint a betegek egyelőre türelmesen viselik a kellemetlenségeket. Egy háziorvos azt mondta, végre tudnak szusszanni, mert csütörtökön alig jöttek betegek, munkatársunk viszont 40 perces késéssel jutott be a Sportkórházba, miután kiállta a kígyózó sort a pénztár előtt.

Egy XIII. kerületi rendelőintézetben reggel rögtön problémát okozott a fogászati kezeléseknél fizetendő vizitdíj. A foghúzáson kívül már korábban is szinte mindenért fizetni kellett az SZTK-kban, méghozzá a kezeléssorozat megkezdése előtt, a teljes összeget. Most azért vártak néhányan a pénztárnál, mert senki sem tudja, hogy azoknak az embereknek, akik már előre kifizették kezelésük teljes költségét, kell-e most vizitdíjat fizetni vagy sem.

Drága Olvasó!
Ha Ön is szembesült ma reggel a vizitdíj bevezetésével, kérjük, írja meg élményeit a joob@mail.index.hu e-mail címre, hogy azokat cikkünkhöz felhasználhassuk. Nevét, adatait zártan kezeljük. Köszönjük!

Az eddigi olvasói levelekből készült összeállítást itt találja>>>

A rendelőben amúgy negyed-ötödannyi ember van, tudósítónk jelentése szerint a fennakadás ellenére türelmesek, vidámak és megértőek a betegek. „Nem az ő hibájuk, mit hepciáskodjak, ez még csak az első nap” – mondja egy férfi, aki amúgy már rohanna be a munkahelyére.

A Szent János Kórházban nincs vizitdíj-automata, a kórház hat pontján lehet fizetni, van, ahol 24 órán keresztül. A Diósárok felől a vizitdíjfizető pontokat feltüntető térképeket osztogattak. Fizetőpult többnyire a portákon van, de a tehermentesítés érdekében néha csoportokban kísérik fel az embereket a pénztárakhoz. A betegek tudósítónk jelentése szerint nem morognak, legfeljebb a fotóriporterek miatt érzik magukat kényelmetlenül.


Tekintse meg képeinket!

Az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetnél vizitdíj-automata működik, ahol bankjeggyel és aprópénzzel is lehet fizetni. Az adminisztrációnál kapott vonalkódot az automata érzékelőjéhez tartva a betegek tájékoztatást kapnak arról, melyik osztályra kell menniük.

Az újpesti Károlyi Sándor Rendelőintézetben ugyan fel van szerelve három automata, de mindegyiken a nem működik felirat olvasható. Megpróbáltuk megtudni, mi az oka, hogy már ma sem működnek, de kérdésünkre csak annyit válaszoltak, nem tudnak semmit mondani, ami egy újságot érdekelhetne. A betegek így a kartonozóban, illetve laborvizsgálat esetén a laborban fizethetik ki a vizitdíjat.

Az eligazodást egyébként a legtöbb esetben jól látható helyen elhelyezett tájékoztatók segítik, ezek kitérnek arra is, a betegek milyen módon tudják befizetni a vizitdíjat. Jártunk olyan rendelőben is, ahol csak készpénzzel lehet fizetni, ezért megkérték a betegeket, hogy kis címleteket hozzanak magukkal. Máshol a nyomtatott tájékoztató mellé kézzel még azt is odaírták, hogy nem lehet 2000 forintnál értékesebb bankjeggyel fizetni, így próbálják elkerülni a visszajáró körüli problémákat.

Megrázni a szégyendobozt

Sorok, méltatlankodók
Az MTI tudósítói országszerte azt tapasztalták, hogy szinte mindenhol sorállás alakult ki a vizitdíj befizetésénél.
A kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház központi betegfelvételén nem sokkal kilenc óra előttig 200 betegnek tudtak nyugtát, illetve sorszámot adni. Hangos méltatlankodás, szóváltás nem volt, de a sorokban állók egymás közt vitatták meg az áldatlan állapotot.
Az egri 9-es háziorvosi körzetben az elmúlt hetekhez képest egyharmadára csökkent csütörtökön a betegforgalom.
Vas megyében a távirati iroda tudósítója több orvosi rendelőben zsúfoltságot tapasztalt, ám ebben szerepet játszott az is, hogy egyre több az influenzás. Az egyik rendelőben egy nyugdíjas ezt mondta: "fizethetünk, ez vár a nyugdíjasokra, meg a temető".
Mintegy hatvan ember szorongott a szekszárdi rendelőintézet előcsarnokában az ügyfél-ablakok előtt. Az emberek idegesek voltak, némelyek hangoskodtak, egy idős úr azért méltatlankodott, mert kiderült: neki nem is kellett volna beállni a fizetős sorba.
A szegedi önkormányzat rendelőintézetében gördülékenyen, szinte várakozás nélkül befizethették a betegek a vizitdíjat. Az intézmény előterében csupán néhány ember állt sorban, egy-két perc alatt megkapták a befizetést igazoló nyugtát, melyet a vizsgálat előtt be kell mutatni.
A pécsi klinikákon türelmesen vártak a sorban a betegek, itt inkább az okozott gondot, hogy olyan is fizetett, aki mentességet élvez, ezért a befizetést törölni kellett.
A budapesti MÁV Kórház és Rendelőintézetben három sorban kígyóztak a betegek arra várva, hogy befizethessék a vizitdíjat. Az MTI tudósítója által megkérdezettek "felháborítónak" tartották a 300 forintos vizitdíjat. Egy 60 év körüli úr, aki nem tartotta helyesnek a vizitdíjat, hozzátette, "ha ez van, fizetik". Egy hatvan év körüli férfi azt mondta: "a vizitdíj tartozéka a modern magyarországi eutanáziának".
A Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikáján a reggeli csúcsidőben át kellett helyezni a bejáratot, kiderült ugyanis, hogy a rendelő tágas földszinti terme jelenlegi állapotában nem alkalmas a vizitdíj kezelésére, ezért átépítik. A budafoki szakrendelőben kígyózó sor volt reggel fél kilenckor annál a három ablaknál, ahol be lehet fizetni a vizitdíjat. Az emberek azonban nyugodtan kivárták, amíg rájuk került a sor.

Egy XIII. kerületi háziorvosi rendelő orvosa ugyan riporterünk kérdésére nagyon csúnya szavakkal illette az egészségügyi minisztert, de tapasztalnia kellett a vizitdíj jó oldalát is. Mint mondta, januárban nagyon le voltak terhelve, most viszont alig jött beteg, szinte üres volt a váró, így végre volt egy kis szusszanásnyi ideje. "Nagyon sokan jöttek fölöslegesen, reméljük, ez a jövőben változni fog" - mondta az orvos.

Bár a szabály szerint a vizitdíjat a vizsgálat legelején kellene kérnie betegeitől, a 13 kerületi háziorvos azt mondta: nem képes arra, hogy a "szégyendobozt" rögtön a "Jó napot kívánok" után megrázza a páciens orra előtt. Előbb tehát megkérdezi, mi a panasz, s a fizetés csak később jön. "Ez az orvos és beteg közti kapcsolat teljes megszégyenítése" - vélekedett.

"Több betegem azt mondta, ezentúl nem mennek orvoshoz, inkább megvárják, amíg a mentő viszi el őket - ingyen" - mesélte keserűen a doktor. Az sem világos előtte, mi lesz, ha valakinek csak a magas vérnyomására kell majd gyógyszert felírni. Ez ugyanis úgy működik, hogy a beteg először kipróbál egy gyógyszert, aztán folyamatosan vissza kell mennie kontrollra. "Minden alkalommal fizettessek vele 300 forintot, amíg sikerül beállítani a vérnyomását?" - méltatlankodott riporterünknek az orvos.

Zoli kalandjai

Az Index egy másik munkatársa vállfájdalmai miatt a Sportkórházba ment vizsgálatra csütörtök délelőtt, de komoly kálváriát kellett megjárnia. Néhány nappal korábban ugyanis megkérdezte a kórházban telefonon, hol vizsgálnák meg. Kapott egy időpontot, s háziorvosától beutalót a kórházba.

"Amikor megérkeztem, döbbentem láttam, hogy hosszú sor kígyózik a pénztár előtt", mesélte Zoli. Az emberek csendes beletörődéssel ácsorogtak, csak néhányan hívták fel orvosukat, hogy nem fognak odaérni a megadott időpontra.

Zoli végül 30-40 perc sorbanállás után befizethette a 300 forintos vizitdíjat. A kartonozóban azoban kiderült, hogy a háziorvos által adott beutaló a rheumatológiára szól, Zoli vállát viszont a sebészeten kell kivizsgálni. A rossz beutaló miatt azonban 600 forintot kell fizetni. A kartonozó munkatársa volt olyan rendes, hogy soron kívül hozott Zolinak egy 600 forintról szóló nyugtát


Katt!

"Háromnegyed órával a kapott időpont után értem a sebészetre, ott viszont már alig kellett várni, hamar megvizsgáltak" - fejezte be történetét munkatársunk.

Volt, aki feladta, volt, aki elégedett volt

Egyik olvasónk ma reggel csak labormintáját ment leadni a Szent László Kórházba. "45 percet álltam sorban, ennyi idő alatt az előttem álló sor kb. 6-8 emberrel lett rövidebb. A számlát kézzel írják róla (vagy nyugta?), iszonyat lassan. Ránézésre kb. 2-3 órát kellett volna sorban állnom, feladtam" - írja olvasónk, aki egy sorban álló idős bácsi szavait is idézi: "nyugodjanak meg, fognak osztani ebédet, nem maradunk éhen".

Meglepően flottnak találta viszont az ügyintézést másik olvasónk, akinek anyósát ma bocsátották el a Miskolc Semmelweis Kórházból. Az ápolónők közölték, hogy ki kell váltani a napidíj igazolást. Sógornőjét kedves kórházi dolgozók segítették az automata használatában, a kórházban több helyen is lehetett nyugtához jutni, megkapták a műtéti költségről szóló bizonylatot is. "Szerintem a nagy kórházak nyugodtan felkészülhettek, ha akartak, és a problémát kedvesen mosolygó kórházi alkalmazottak elháríthatták, ha akarták. Majd hóvégén a bevételt látva is ilyen elutasítóak lesznek az orvosok?" - teszi fel a kérdést olvasónk.

Az Index olvasóinak leveleiből készült összeállítást itt találja>>>

Keresse fel háziorvosa pénztárát!

A vizitdíj és a kórházi napidíj alapesetben 300 forint, azonban emelt összegű, 600 forintos térítési díjat kell fizetni azoknak, akik nem a saját háziorvosukat keresik fel, vagy ha az ellátást beutaló nélkül veszi igénybe a beteg. Szintén emelt összegű, 1000 forintos díjat kell fizetni annak, aki ügyeleti ellátást kér, azonban ellátása nem esik a "sürgős szükség" kategóriájába.

Nem kell vizitdíjat fizetni a 18 év alattiaknak, a terhesgondozásra járóknak, a hajléktalanoknak, továbbá szintén térítésmentes az ellátás a közvetlen életmentő beavatkozásokért, a kötelező járványügyi intézkedéseknél, a katasztrófa-egészségügyi ellátás esetében, illetve azok is mentesülnek a díjfizetés alól, akik tartós orvosi kezelésben részesülnek és az alapbetegségükkel összefüggő problémákkal jelentkeznek orvosuknál.