Nincs döntés a Vér és Becsület feloszlatásáról

2003.03.26. 16:10
Megkezdődött a tárgyalás a Fővárosi Bíróságon a Vér és Becsület Kulturális Egyesület feloszlatásáról. Az ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság nyilvánítsa megszűntnek, vagy ha erre nem lát módot, oszlassa fel az egyesületet. Az ügyészség szerint a szervezet újfasiszta eszméket terjeszt, miközben az alapító okiratában vállalt céloknak nem tesz eleget. A bíróság azonban úgy döntött, hogy először az egyesület összes tagját meghallgatja, és csak azután hoz döntést az ügyben - jelentette a HavariaPress.
A sződligeti neonáci találkozót szervező Vér és Becsület Kulturális Egyesület megszüntetését a Nemzetbiztonsági Hivatal kezdeményezte. A 2002-ben alapult közhasznú egyesület elődszervezetét a legjelentősebb és legveszélyesebb neonáci csoportnak tartották a titkosszolgálatok 2000-ben.

Az ügyészség úgy vélte, hogy a Vér és Becsület Kulturális Egyesület egy időben a tíz ős törvényi minimumnál alacsonyabb taglétszámmal rendelkezett. Emiatt azt kérték a bíróságtól, hogy az mondja ki az egyesület megszűnését.

Ismeretterjesztő rendezvényeket tartanak

Fotó: HavariaPress
Hozzátették, hogy amennyiben a bíróság erre nem lát lehetőséget, az ügyészség az egyesület feloszlatását kéri. Szerintük ugyanis a szervezet, miközben tudományos és ismeretterjesztő egyesületnek mondja magát, semmiféle ilyen jellegű tevékenységgel nem foglalkozik.

A tagok állítása szerint azonban az egyesület rendelkezik egy bérleménnyel, ahol rendszeresen tartanak ismeretterjesztő rendezvényeket. Ezt az állítást a Nemzetbiztonsági Hivatal is megerősítette. Az ügy tárgyalása várhatóan október 1-jén folytatódik.

Vállaltan újfasiszta eszményeket követnek

A kereset előzménye az volt, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal kezdeményezésére a főügyészség vizsgálatot rendelt el. Ennek során megállapították, hogy a 2001 februárjában alapított és 2002 májusától közhasznú szervezetként nyilvántartott egyesület egyértelműen alkotmányellenes céllal működik. Az ügyészségi vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a kinyilvánított kulturális céloktól eltérően, az egyesület tagjai vállaltan újfasiszta eszményeket követnek, amelyek ellentmondanak a Magyarország által is aláírt 1947-es párizsi békeszerződésben foglaltaknak.