Elfogták a viszkist

1999.10.27. 23:10
A rendőrség szerda este Budapesten a XIV. kerületben elfogta Ambrus Attilát, a Whiskys néven elhíresült rablót. Ambrust a Nagy Lajos király útja és az Erzsébet királyné útja kereszteződésében lévő négyemeletes lakóház második emeleti lakásában fogták el. Az Index értesülései szerint lakossági bejelentés nyomán, ezt azonban a rendőrség egyelőre cáfolja. A BRFK közölte: Ambrust kihallgatására szerda éjjel már nem kerül sor.

A lezárt helyszin
A Whiskys egy zuglói négyemeletes lakóház második emeleti lakásában találták meg, melyet már fél éve bérelt. Az Index helyszíni tudósítójának a BRFK munkatársai elmondták, hogy a whiskyst a Rendőrség Különleges Szolgálatának kommandósai fogták el alvás közben, jól előkészített nyomozás után. Televíziós értesülés szerint a lakásban nagy mennyiségű - feltehetően a múlt heti rablásból származó - valutát találtak.

A gondnok férje: meg se ismerte volna
Az akció szervezettségét mutatja, hogy a BRFK-n már délután tudták Ambrus tartózkodási helyét, és az elfogás megkezdése előtt Budapestet fő útvonalait is lezárták, a Viszkis lakásának kulcsát pedig a ház gondnokától korábban megszerezték. Értesüléseink szerint az egyik keresekedelmi csatornának még az elfogást is sikerült rögzítenie.

Az egyelőre tisztázatlan, hogy a bűnözőt kommandósok, vagy a BRFK nyomozói fogták el. A televízióban leadott, néhány perccel az elfogás után készült felvételek alapján a BRFK nyomozói nyilatkoztak, akik személyes sikerükként számoltak be az akcióról. Nem sokkal ezután érkezett meg a BFRK főkapitánya, aki hivatalosan is bejelentette a mindenki által ismert tényt. Dézsi Mihály arra a kérdésre, hogy nem találja-e furcsának, hogy egy ilyen forgalmas helyen bújt el a Whiskys, azt válaszolta: Egyáltalán nem, sőt így könnyebben tudott elvegyülni.

A Gyorskocsi utcában nem nyilatkoznak
A ház gondnokának férje szerint Ambrus nem hivatalosan lakott a lakásban, szerinte ismerősénél tartózkodott. Munkatársainknak elmondta, hogy a rendőrök olyan halkan végezték az akciót, hogy a ház lakói is csak a rádióból értesültek a közvetlen közelben zajló eseményről. Ő egyébként azt mondta, hogy meg se ismerte volna a Whiskyst, akit a kommandósok alsónadrágban szállították el.

Ambrus elfogása során megsérült, jelenleg orvos vizsgálja a Gyorskocsi utcában. Dézsi Mihály, a BRFK szóvivője megerősítette, hogy Ambrusnak vannak sérülései, de nem életveszélyesek. Tudósítónk érdeklődött a Gyorskocsi utca ügyeleten, ők azonban nem voltak hajlandók semmilyen információt adni. Kérdésünkre, hogy ott tartják-e fogva Ambrus Attilát, megszakították a kaputelefon adását.

Magyar György, a whiskys ügyvéde a televízióknak adott interjújaiban reményét fejezte ki, hogy a rendőrség ezúttal védő jelenlétében hallgatja ki védencét. Mint mondta, a rendőrség egyszer már elkövette azt a hibát, hogy védőügyvéd jelenléte nélkül, jogszerűtlenül hallgatta ki védencét. Magyar György a televízióban láthatóan fel volt háborodva, hogy a rendőrség még nem értesítette.