Jake Smiles - az internetre 'Viszki'

1999.07.30. 17:55
Már az első nap kibérelte a Híradók főcímét a Viszkis Fan Club honlapja, innen indult a pólóőrület - a site készítője nem akart kaszálni, csak az ötletet adta -, s nagy sikerrel zajlik a viszkis hasonmásverseny is. Megkerestük az oldal gazdáját, Jake Smiles pedig beszélt.

Hányan készítik a honlapot?

Egyedül csinálom, én találtam ki, és azóta is én tartom karban. Ez persze nem jelenti azt, hogy meglehetnék a rengeteg hasznos kontribúció nélkül: sokaktól kaptam és kapok ötleteket, a hasonmásverseny - bízvást állíthatjuk - a jelentkezők tömegét :-) vonza; folyamatosan érkeznek a hírek a "kiküldött tudósítóktól", akik gyakran képeket is mellékelnek; a Vendégkönyv köszöni, jól van, és a bunkók mellet számos értelmes ember is megszólal benne. Innen a fejedelmi többes. Pápai Gábor önnön kezével küldte be egy Viszkis karikatúráját, egy mindannyiunk által szeretett együttes vezetője pedig felajánlotta: ha megszerezzük a Viszkis hangját, őszre csinál egy remixet, és majd jól befutunk vele. Nélkülük (meg persze a Viszkis nélkül :-) nem lett volna 30 000 hitünk alig több mint két hét alatt.

Mit lehet tudni a viszkis fan club fenntartójáról? Foglalkozás, életkor, hely?

32 éves vagyok (pont mint a Viszkis :-), budapesti, és médiamunkás.

A pólótervek csak poénból vannak a honlapon, vagy valóban elkeszültek? Mert láttam már ilyen pólókat az utcákon...

Poénnak indult, de a hatalmas érdeklődésre való tekintettel komolyan megfordult a fejemben, hogy készíteni lehetne ilyeneket. Többen biztattak is: eljött az aratás ideje. Hogy mégsem vetettem bele magam a pólógyártásba, annak két fő oka van. Egyrészt nem értek hozzá, időm, energiám és gyorsan mozgósítható tőkém sem volt ahhoz, hogy belevágjak; ráadásul az ajándék- és emléktárgyipar Magyarországon, mint sok minden más, érdekcsoportok kezében van, amelyek országos terjesztőhálózattal, árusokkal és tőkével is rendelkeznek, velem ellentétben. Ilyesmibe sem volt kedvem belekeveredni. A másik, fontosabb ok az, hogy szerettem volna a "mozgalom tisztaságát" :-), l'art pour l'art jellegét megőrizni, ez pedig nem sikerült volna, ha elkezdek pólóval, bögrével meg kulcstartóval kufárkodni. Azt meghagyom a kufároknak. Az országban egyébként már több helyen lehet (Budapesten és a Balatonnál is) kapni Viszkis-pólót, elöl "HAJRÁ WHISKYS", hátul "WHISKYS-BM 28:1; FÉLIDŐBEN: 27:0" felirattal. XXL-es méret, silány minőség, 690 Ft, akit érdekel. Persze, hogy tőlem lopták az ötletet - most pereljem be a cigányasszonyokat a Nyugatinál, vagy láncosbottal fenyegessem a Pólókirályt? Számomra a Viszkis-site eddigi története intellektuális kaland, sőt, majdnem-médiatörténeti csemege, ami a tömegtájékoztatás mechanizmusainak, a mainstream media Internethez való viszonyának, sőt a magyar jogrendszernek is számos olyan jellemzőjét megmutatta, amelyet elméletben nem lehetet megismerni, így, "belülről" viszont nagyszerűen. Majd írok belőle egy tanulmányt :-)

Mi történne, ha kiderülne, hogy a viszkis valóban szándékosan emberre lőtt? Nem lenne többé jószivű, rokonszenves bankrabló - hanem hidegvérű bűnöző?

A Viszkis imidzse számos, a média által bemutatott (és a prezentáció során felnagyított vagy elsikkasztott) részletből áll össze; így nem hiszem, hogy a népszerűség szempontjából sokat számítana, ami valójában történt. Amúgy is : the medium is the message :-)