Határon túliak vitáznának Gyurcsánnyal

2004.11.27. 18:29
Határon túli magyar politikusok hívták ki televíziós vitára a miniszterelnököt. Ágoston András, Duray Miklós, és Tőkés László a kettős állampolgárság ügyéről vitatkozna Gyurcsány Ferenccel, aki pénteken várja a politikusokat, amennyiben a köztévé biztosítja az élő közvetítést.

Tőkés László, Duray Miklós és Ágoston András nyilvános televíziós vitára hívja Gyurcsány Ferencet a kettős állampolgárság, az erre vonatkozó népszavazás kérdésével kapcsolatban; ezt az egyik "kihívó", Tőkés László, a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület püspöke közölte Hódmezővásárhelyen szombaton, a Magyarnak maradni című konferencián.

"Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt egy nyilvános tv-vitára, beszélgetésre kérjük fel, (...) úgy érezzük, hogy ez egy olyan ügy, amely az ország legszélesebb és legmagasabb szintű nyilvánossága elé tartozik" - mondta Tőkés László.

Tőkés: '45 óta nemzetietlenek a kormányok

Az 1956-os megszakítást kivéve 1945 óta nemzetietlen kormányai voltak az országnak, ideje már, hogy olyan kormányzati magatartás kerüljön felül, amely a nemzeti érdekeket helyezi előtérbe - fejtette ki a püspök.

A konferencián, mintegy 150 résztvevő előtt Tőkés László reményét fejezte ki: "nem fogja rangján alulinak tartani Gyurcsány Ferenc, hogy a határon túli magyarság képviselőivel leüljön egy ilyen beszélgetésre".

A püspök - aki az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökeként írta alá a kormányfőnek a konferencia után eljuttatott levelet - hangsúlyozta: a velünk élő Trianon következményeinek csak akkor vethetünk gátat, ha tudjuk, mi a tennivalónk, ha komoly jövőképünk van, s ha tudjuk, hova adjuk le szavazatunkat.

Duray a magyar jogfolytonosságról

Duray Miklós, a Szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy "erőszakkal vonták meg tőlünk a magyar állampolgárságot", tehát most arról van szó: ebben a vonatkozásban fel tudjuk-e újítani a magyar jogfolytonosságot.

A politikus kitért arra, elfogadhatónak tartja, hogy essen szó egy törvény anyagi vonatkozásáról, de azt nem, "hogy hülyítsék és megtévesszék az embereket". Azzal, hogy "817 ezer magyar elindul Budapest irányába és felzabálja Magyarországot. (...) Hogyan merik feltételezni azt, hogy az elszakított magyarság csak vérszívókból áll" - tette hozzá indulatosan.

Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke azt hangsúlyozta, pártja szerint egy új demokratikus EU-tag magyar nemzetállamra van szükség. Olyan nemzetállamra, amely tisztában van azzal, hogy a határokat egyetértéssel nem lehet megváltoztatni. "Ezért a terület helyett az emberekért kell nyúlni" - mondta.

Gyurcsány várja kihívóit

László Boglár kormányszóvivő a nyilvános tévévita kapcsán az MTI-nek annyit mondott: a miniszterelnök pénteken várja kihívóit, amennyiben a köztelevízió biztosítja az élő közvetítés lehetőségét.

Holub Katalin, az MTV Rt. szóvivője az MTI-nek elmondta: a Magyar Televízió elnöke felkérte az MTV választási irodájának vezetőjét, hétfőre hívja össze a választási iroda tagjait, hogy a köztelevízió kialakíthassa álláspontját az elmúlt héten felvetődött javaslatokról. Így Kuncze Gábor, az SZDSZ elnökének indítványáról a pártelnöki vitával kapcsolatban és Tőkés László, Duray Miklós, valamint Ágoston András javaslatáról, amelyben a miniszterelnököt hívják ki egy nyilvános vitára.

Rudi Zoltánt, a köztelevízió elnökét idézve a szóvivő azt mondta, a döntés meghozatalakor arra törekednek majd az MTV munkatársai, hogy a választásra jogosultak a lehető legtöbb információ birtokában hozhassák meg felelős döntésüket.