Vizitdíj készpénzben és automatával

2007.01.17. 19:03
Február 15-től minden kórházban ki kell írni, hogy a beteg hol és hogyan fizetheti be a 300 forintos vizitdíjat. Mintegy 4 millióan, köztük a 18 évesnél fiatalabbak, a daganatos és cukorbetegek, a HIV-fertőzöttek, a terhesgondozásban részt vevők mentesülnek a díj megfizetése alól. Több kórház összevonásával létrehozzák a budapesti Állami Egészségügyi Központot. A Fidesz szerint zavaros a reform és csak egy gumicsont az összevont kórház.

A kormány pontosította a február 15-től bevezetendő vizitdíj részleteit. Mint az már korábban ismertté vált, február 15-től 300 forintot kell fizetni a háziorvosnál és a szakorvosnál, illetve minden kórházban töltött napért. Ha orvosi vizsgálatra megy az ember, a pénzt a vizsgálat előtt kell befizetni, kórházban fekvés esetén akkor, ha az ember elhagyja a kórházat.

A kórházakban a díj befizetésről szóló tájékoztatót jól látható helyen kell kifüggeszteni, s közölni kell a vizitdíj és kórházi napidíj összegét, a fizetés lehetséges módjait, a mentességi kártyákat, és a fizetés helyét.

Készpénzben, bankkártyával, automatával

Fidesz: zavaros reform és gumicsont
A kormány eredetileg mintegy 35 milliárd forintos bevételt remélt a vizitdíjból - mondta Pesti Imre, a Fidesz képviselője. A kormány pénzt von el az alapellátásból, a járóbeteg-ellátásból, a kórházakból azzal, hogy ezt majd részben ellensúlyozni tudja majd a vizitdíjjal, most pedig kiderült, hogy a tervezett díjnak alig több mint a felét fogja tudni beszedni - közölte. Véleménye szerint teljesen koncepciótlan és zavaros ez a fajta "reformfolyamat". Megjegyezte, az Állami Egészségügyi Központ "egy új gumicsont", amelyet teljesen komolytalannak nevezett, és szerinte ez is a kapkodás az egyik jele.

A vizitdíjat lehet készpénzben, bankkártyával, kórházi kártyával vagy automatánál fizetni. A tárca pályázatot ír ki az intézményeknek automaták elhelyezésére, és főleg azokat az intézményeket fogják támogatni, amelyek február 15-ig üzembe tudják helyezni az automatákat – mondta Horváth Ágnes, egészségügyi államtitkár. Hozzátette: a minisztérium nem írja elő, melyik cégtől és milyen típusú automatát kell beszereznie a kórházaknak, azt maguk dönthetik el.

A fizetéskor a beteg számlát kap, amelynek tartalmaznia kell a beteg és a kiállító intézmény nevét, a beteg TAJ-számát és a befizetett összeget. Húsz orvoslátogatás után elvileg ingyenes az ellátás. Ez azonban úgy működik, hogy a betegnek továbbra is be kell fizetnie a 300 forintot, a pénzt azonban visszaigényelheti az önkormányzatnál. A vizitdíj befizetéséről nyugtákat ezért mindenkinek meg kell őriznie, hogy igazolhassa, hányszor volt orvosnál.

A kórházi kezelésről magyar nyelvű elszámolási nyilatkozatot kap a beteg. Ezen pontosan és érthetően fel kell tüntetni, milyen betegséggel kezelték és milyen ellátást kapott. Ezt a betegnek alá kell írnia. Ez elsősorban a kórházak ellenőrzésére szolgál, hogy ne igényeljenek az egészségbiztosítótól pénzt olyan ellátásért, amelyet valójában nem végeztek el.

Három havi gyógyszer ís felírhat az orvos

Ha a kórház ellenőrzésekor kiderül, hogy a biztosítottal nem íratták alá az elszámolást, a kórháznak vissza kell fizetnie az ellátás finanszírozási tételének 10 százalékát. Ha valamelyik beteg nem írja alá az elszámolást (például azért, mert kezelése befejezése előtt elhagyja a kórházat), ezt a kórháznak két tanúval kell igazolnia.

Könnyítés, hogy az orvos egyszerre három havi gyógyszeradagot is felírhat betegének, így nem kell minden alkalommal vizitdíjat fizetni. Nem számít külön alkalomnak, ezért nem kell külön vizitdíjat fizetni az orvos által rendelt, de nem az orvos által végzett ellátásért, például az injekciós, infúziós kúráért, tartós katéteres kezelésért, a kötözésért, a fizioterápiáért vagy a gyógytornáért.

A befizetett vizitdíj, illetve „ágydíj” teljes egészében a háziorvosnál vagy a kórháznál a szolgáltatónál marad. Ez a kormány becslése szerint évente összesen 20 milliárd forintot jelenthet.

Négymillióan nem fizetnek

Mintegy 4 millió embernek nem kell vizitdíjat fizetni. Alanyi jogon jár a mentesség a 18 évnél fiatalabbaknak, a hajléktalanoknak, nem kell fizetni a katasztrófa-egészségügyi, a kötelező népegészségügyi ellátásokban, sürgősségi vagy kötelező gyógykezelésnek minősülő esetekben, a járványügyi tevékenység, meghatározott szűrővizsgálatok elvégzésekor, valamint a terhesgondozásnál, a gyermekágyas anyák gondozásánál, és a szülészeti ellátásban.

Ugyancsak nem fizetnek vizitdíjat a rákos betegek, a dialízisre járó vesebetegek, a veleszületett vérzékenységben szenvedők, a cukorbetegek, a szerv-és szövetátültetésre várók, ill. transzplantáltak, a HIV-AIDS betegek, a súlyos pszichózisban szenvedők, illetve a véradással összefüggő vizsgálatok esetén.

A kórházak további mentességi kártyákat bocsáthatnak ki. Ezek elsősorban a kórházi alkalmazottaknak, illetve családtagjaiknak adhatnak mentességet. Erről minden intézmény maga dönthet.

A kormány mai ülésén döntött arról is, hogy több, a minisztérium felügyelete alá tartozó intézmény összevonásából létrejön az Állami Egészségügyi Központ. Az intézmény a BM Központi Kórház, a MÁV-kórház, illetve annak budai részlegének összevonásából jön létre. A központi kórház a Honvédelmi Minisztérium felügyelet alatt áll majd, s továbbra is ellátja a vasutasok, rendvédelmi szervek dolgozóinak kezelését.