Magyar Posta: hétmillióval tartozik a Vizsla kiadója

2006.03.13. 22:48
A postások önérzetét sérti, hogy az Adózók Érdekvédelmi Szövetsége, azaz a Magyar Vizsla kiadója nem fizeti a kézbesítésért járó hétmillió forintot. Horváth Éva viszont azt nehezményezi, hogy a vita nyilvánosságra került.

A Magyar Posta munkatárasainak önérzetét, becsületét és közmegbecsülését sérti, hogy a Magyar Vizsla kiadója a mai napig nem fizette ki a társaságnak a kiadvány terjesztéséért járó 7 millió forint szolgáltatási díjat - mondta Tomecskó Tamás, a Magyar Posta Zrt. szóvivője az MTI-nek hétfőn.

Hozzátette: a postások becsülettel és tisztességgel elvégezték a hárommillió példány kézbesítését. "A Magyar Vizslát kiadó Adózók Érdekvédelmi Szövetsége mintegy hétmillió forinttal adósa a postásoknak az elvégzett munka után. A Magyar Posta a kiadótól átvett hárommillió példányt a szerződésben vállalt feltételekkel határidőre és jó minőségben kézbesítette" - emelte ki a szóvivő.

Elmondta, hogy erről az Adózók Érdekvédelmi Szövetsége közös ellenőrzéseken is meggyőződhetett volna, amelyre azonban a kiadó nem tartott igényt. A kiadó emellett nem igényelte, hogy valamennyi címhelyre a postások juttassák el a kiadványt, így 770 településen a Magyar Posta nem kézbesítette a Magyar Vizslát. Tomecskó Tamás közölte, hogy a Magyar Posta, a fizetési határidő lejártát követően, ügyvédi felszólítást postázott a szövetségének, amelyben a számla kiegyenlítésére, a hétmillió forint megfizetésére szólította fel a kiadót.

"Az ügyvédi felszólításban foglalt fizetési határidő hétfőn jár le. A postások bíznak abban, hogy a kiadó kifizeti a lelkiismeretesen és becsületesen elvégzett munka ellenértékét" - hangsúlyozta a Magyar Posta Zrt. szóvivője.

Horváth Éva, a Magyar Vizslát kiadó Adózók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke a távirati iroda kérdésére nem adott egyértelmű választ arra, hogy tartoznak-e a Postának vagy sem. Horváth vasárnap még az Indexnek azt mondta, "olyan fantasztikus mennyiségű visszajelzést kaptunk arról, hogy nem jutott el sok helyre az újság, hogy úgy gondoltuk ezt tisztázni kell". Szerinte nem egyes házak, esetleg utcák maradtak ki a terjesztésből, hanem komplett települések is.

A távirati irodának annyit mondott, nem zárkóznak el a fizetéstől, de jelenleg "levelezésben vannak, és szeretnének néhány dolgot tisztázni" a társasággal. A lapot kiadó vállalkozó elmondta: egyesületük "kifizette a legutóbbi terjesztést, de egy bizonyos összeg fennmaradt". Egyben nehezményezte, hogy olyan információk kerültek nyilvánosságra, amelyek a szerződés szerint nem publikusak.

A 2002-es választások után a Fidesz veszett össze a postával. Arra hivatkozva, hogy sokan panaszkodtak arra, nem kapták meg Orbán levelét nem fizettek. Az ellenzéki párt csak akkor fizette ki adósságát, amikor a bíróság jogerősen megítélte a posta követelését.