Kire ugat a watchdog Vizsla?

2005.10.24. 13:01
Csak a véletlen műve, hogy a Magyar Vizsla néven több millió példányban terjesztett nyolcoldalas kampányújság szlogenjei hasonlítanak a Fideszéhez, állítja Horváth Éva. A kefeboltos vállalkozó szerint az Adózók Érdekvédelmi Szövetsége független, a "luxusbaloldal", a Fittelina Kft., Juhász Gábor fotói pedig csak azért téma a lapban, mert nekik is tetszettek ezek az ügyek.

A tíz alapító taggal februárban bemutatkozott Adózók Érdekvédelmi Szövetsége az ország összes háztartásába el akarja juttatni a Magyar Vizsla névre keresztelt lapját - mondta az Indexnek Horváth Éva, az egyesület vezetője.

Véletlen hasonlóság

A Dob utcai kefeboltos hölgy által vezetett szervezet részben már be is váltotta tervet: a Főváros jelentős részén már a postaládákba került a Gyurcsány Ferenc képe mellett Hol a pénzünk? kérdéssel indított nyolcoldalas színes újság. A lap címlapján egy kormányzati Audi mellett pedig a Fidesz legújabb, szinte minden megszólalás alkalmával használt jelzője a "luxusbaloldal" is szerepel. A milliárdok kormányzati fényűzésre alcímet viselő cikk felhívja a figyelmet arra, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök harmincmillió forintos gépjárműcsodával közlekedik, beljebb pedig kiderül, hogy a kormányfő 60 milliós uszodát építtetett, a kormány pedig milliárdokat költött ebben a ciklusban mobiltelefonra, vagy éppen bútorokra.


Orbán Viktor az Adózók Érdekvédelmi Szövetsége alakuló ülésén a Fészek Klubban
Horváth Éva szerint a szervezet tagsága hosszú ideje gyűjti a témákat az újsághoz. Már a szerkesztéskor gondoltak arra, hogy a válogatás, amelyet a Népszabadságtól a Heti Válaszig számtalan sajtótermékből válogattak össze, hasonlíthat egy fideszes kampánylaphoz, de állítja, ez csak véletlen azonosság. A vállalkozó szerint a - közelebbről meg nem nevezett - pártoló tagság támogatásából hozták össze a lapot, amelyben a mindenkori kormány költekezésére akarják felhívni a figyelmet. (Az Index becslése szerint egyedi kiadványkánt a 40 forintos darabárat is elérhette az újság nyomdaköltsége, így milliós példányszám esetén 40 millió forintot kellett összeadnia a szervezet pártolóinak.)

Nem kimondottan adószakértő

Arra a kérdésre, tudja-e, hogy 1,3 millió forintnyi az államadósság ráeső része mekkora volt 2002-ben, Horváth Éva azt mondta: a szervezet nem kimondott adószakértőket tömörít, így nem is akarnak a GDP-vel és egyéb részletszámokkal foglalkozni. A bútor- és telefon-közbeszerzésre megkötött keretszerződések, amelyek pedig éppen azt a célt szolgálják, hogy a kormányzatin kívül az önkormányzatok és az egészségügyi intézmények olcsóbban vásároljanak termékeket, azért nem érdekli, mert szerinte nem a székek minősége a lényeg, hanem az, hogy miként bánnak a hivatalokban az emberekkel.

Wachdog mintára

A kefeboltos hölgy elmondta azt is, nagy volt az érdeklődés az adókal foglalkozó szervezet létrejötte után. Az Adózók Érdekvédelmi Szövetsége ugyanis a már régen létező APÜSZ-szel ellentétben nem az APEH-hal vív küzdelmet, mert "az csak egy végrehajtó szerv". Horvát Éva úgy véli, számukra a politikusok elszámoltatása az igazi cél. A szervezet a nyugati "watchdog" szervezetek mintájára akar működni, ezért is választották a kiadvány nevének a Magyar Vizslát, amely magában foglalja a vizslatást is.

A szervezetről egyébként eddig csupán egyetlen alkalommal emlékezett meg az országos sajtó, amikor a februári nyilvános bemutatkozásán Orbán Viktor Fidesz-elnök ismertette a pártja által javasolt adóreformot. Az orbanviktor.hu-n hosszú cikk olvasható a pártelnök beszédéből, amelyben radikális adócsökkentést és a családi adózás mielőbbi bevezetését sürgette.

A vizsla szempontjából
"Borzasztó" - kommentálta a Magyar Vizsla Klub elnöke, hogy visszaélnek az őshonos kutyafajta nevével. Tapasztó Sándor az Indexnek azt hangsúlyozta, hogy a parlament nemzeti kinccsé nyilvánította az őshonos kutyafajtákat, ráadásul ebben nem volt pártpolitikai csatorozás sem. Az elnök számított arra, hogy eldurvul a kampány, de arra nem, hogy még a vizsla nevével is visszaélnek. "A politikusoknak semmi sem szent?" - kérdezte döbbenten Tapasztó Sándor aláhúzva: az ügy kapcsán megfontolják a magyar vizsla név levédetését, mert erre ez idáig nem került sor.