A Fidesz bocsánatot kér Újhelyi Istvántól

2006.01.10. 08:40
Szívességből engedték meg a Magyar Vizslát készítő nyomda munkatársának, hogy a Fidesz székházából faxolhassa el a lap korrektúrázatlan példányát a postára. A G&G Nyomda a Fidesz megrendelésére is dolgozik, egy levélkampány részleteiről egyeztettek a faxolás napján. A Fidesz személyesen is bocsánatot kér a szocialista Újhelyi Istvántól, akit a párt hamisítással vádolt meg.

A Magyar Vizsla című kiadványt készítő nyomda munkatársa küldött faxot a Fidesz irodából, írta hétfői közleményében a G&G nyomda. A cég képviselője, mint írták, a Fidesz által megrendelt Direct Mail levelek nyomdai előkészítéséről tárgyalt a párt Szentkirályi utcai székházában december 27-én.

Egyeztettek, de nem arról

A Fidesz megköveti Újhelyi Istvánt

Személyesen is bocsánatot kell kérni Újhelyi Istvántól a Magyar Vizsla-ügy miatt - hangsúlyozta Deutsch Tamás, a Fidesz frakcióvezető-helyettese az MTV Nap kelte című kedd reggeli műsorában. "El kell ismernünk, hogy az a nyilatkozat, amit vasárnap tettünk, az nem felelt meg a valóságnak, Újhelyi István nem egy hamisítványt, hanem egy létező faxot mutatott be" - mondta a politikus, jelezve, hogy az "első adandó alkalommal", amikor a parlament megkezdi tavaszi ülésszakát és személyesen is találkoznak Újhelyi Istvánnal, "a személyes megkövetés is el kell, hogy hangozzon".

Deutsch Tamás szerint "okkal, joggal képezi közröhej tárgyát" a történet, azonban - hangsúlyozta - "ezt a hülyeséget leszámítva" a Fidesznek nincs köze az Adózók Érdekvédelmi Szövetségének kiadványához. Hozzátette: bármennyire "idióta" is a történet, érdemes elmondani az igazságot, és vállalni kell azt, hogy a "történet idiótasága okán" azt gondolják, hogy a Fidesz nem mond igazat. A politikus szerint a "banális eset" tapasztalata az, hogy körültekintőbben kell megfogalmazni a véleményüket ilyen esetekben.

Ebben az időben a nyomda munkatársa, a Magyar Vizsla című kiadvány megrendelője, azaz az Adózók Érdekvédelmi Szövetsége Egyesület (AÉSZE) kérésére egy faxot adott fel a Magyar Posta soproni munkatársának "egyeztetés céljából. Miután a munkatárs Budapesten tartózkodott, ezért a tárgyalás helyszínén a Fidesz munkatársától kérte, hogy egy faxot küldhessen".

Így kerülhetett Rogán Antal irodájának faxszáma a Magyar Vizsla korrektúra előtti példányára. "A nyomda ezúton kér elnézést a Magyar Vizslát kiadó egyesülettől és a Fidesz Magyar Polgári Szövetségtől a sajnálatos helyzet kialakulása miatt" - zárul a közlemény.

A Fidesz vasárnap helyreigazítási kérelemmel fordult a Vasárnapi Hírekhez, ami elsőként számolt be a faxról. A Fidesz akkor azt állította, hogy irodái december 23-tól zárva voltak, Rogán Antal pedig külföldön volt.

Négyen voltak az üres székházban

A nyomda közleménye után nem sokkal Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke is közleményt adott ki. Eszerint  vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, mi történt december 27-én, a faxolás napján a párt székházában. Megállapításaik szerint aznap négy munkatárs dolgozott az elvileg üres székházban, de egyikük sem volt Rogán munkatársa. A korábban valóban Rogán irodáján használt fax aznap már a központi faxhoz "került áthelyezésre", így azt minden munkatárs használhatta.

Rogán ugyanakkor elismerte, hogy pártja vasárnapi reakcióiban elhamarkodottan vádolta hamisítással az MSZP-t.

"Közröhej" - reagált az ügy fejleményeire Újhelyi István. Az MSZP alelnöke leszögezte: "tegnap még engem vádoltak okirat -hamisítással, de már akkor is tudták, hogy hazudnak". Furcsának nevezte, hogy ezután egy újabb külső szereplőre hárítják a felelősséget. "Életszerűtlen, hogy egy egyébként zárva tartó irodába egy vidéki nyomda munkatársa éppen a Magyar Vizsla példányait faxolgatná a Fidesz tudta nélkül. Különben is, ha Rogán kampányfőnök és munkatársai is szabadságon voltak, akkor ki egyeztetett a Fidesz nevében a levélkampányról?" - hangoztatta a politikus, hozzátéve, az ügy megítélését a továbbiakban a társadalomra értékítéletére bízza.

Az Index megkereste a Fideszt a kérdéssel, de egyelőre még nem kapott választ.

Fenyegetik a kefekirálynőt

Az AÉSZE elnöke, Horváth Éva - akit barátai kefekirálynőnek hívnak - az MTI megkeresésére nem volt hajlandó az esetet érintő kérdésekre válaszolni. Ehelyett papírról olvasott fel egy közleményt. Eszerint "az MSZP rágalmai olyan mértékű feszültséget keltettek, hogy nap mint nap sértő leveleket kapok, többször életveszélyesen megfenyegettek. A helyzet - az MSZP-nek köszönhetően - odáig fajult, hogy ismeretlen aktivisták az autómat is megrongálták, komoly anyagi károkat okozva ezzel". Horváth szerint "pártállami eszközökkel" akar megfélemlíteni egy civil szervezetet a kormány, hiszen a pénzügyminisztérium vizsgálatot rendelt el a postánál a Magyar Vizsla ügyében.

Közel állnak egymáshoz

A Fidesz és az AÉSZE kitartóan tagadja, hogy a kormány tagjait sorozatosan támadó, ingyenesen terjesztett újságnak köze lenne a párthoz. Ugyanakkor Horváth Éva az Orbán Viktor által életre hívott polgári körök egyik legradikálisabbjának a vezetője és korábban a Fidesz egyik helyi szervezetének elnöke is volt. A lap azonos nevű honlapját Rogán Antal közeli munkatársa regisztráltatta. Korábban ő regisztrálta a Fidelitas weboldalát is és Rogán megbízásából ő happolta el a Medgyessy-kormány elől az europaterv.hu címet is.

A G&G Nyomda, ami a Fidesz megbízásából is dolgozik, az első 3,5 millió Magyar Vizslát Horváth állítása szerint ingyen nyomtatta ki. Gárván Gábor, a pécsi székhelyű G& G Nyomda Kft. munkatársa az MTI-nek megerősítette, hogy "régi, jól működő kapcsolatuk" van a Fidesszel, folyamatosan dolgoznak a pártnak.