Fölöslegesen kérték Wass állampolgárságát

2007.10.29. 11:53
Simicskó István (KDNP) és Babák Mihály (Fidesz) fölöslegesen kérték a köztársasági elnököt, hogy adjon állampolgárságot Wass Albertnek. Sólyom hivatala kiderítette, hogy az állampolgárságot Wass már 1997-ben, saját kérésére megkapta.

Túlbuzgónak bizonyult két ellenzéki képviselő, amikor Wass Albert ügyében fordultak a köztársasági elnökhöz. Kiderült, hogy olyat kértek, ami már van. Babák Mihály (Fidesz) és Simicskó István (KDNP) szeptember végén írt levelet az elnöknek, arra kérve hogy posztumusz állítsák vissza az elhunyt író magyar állampolgárságát.

Sólyom László hivatala szerint három érv is szól amellett, hogy nem lehet mit kezdeni a képviselők kérésével. Egyrészt állampolgárságot az igazságügyi miniszter adhat, az elnöknek csak aláírási joga van. Másrészt a magyar jog nem ismeri a posztumusz állampolgárságot. Harmadrészt Wass Albert 1997-ben már megkapta a magyar állampolgárságot.

Ki volt Wass Albert?

Az erdélyi író magyar állampolgárként született. A második világháborúban katona volt, 1944-ben a román és szovjet csapatok ellen Erdélyben harcolt. A háború után néhány évig Németországban élt majd Amerikába költözött. Távollétében Romániában háborús bűnösként halálra ítélték, de az USA nem adta ki. A román vádak szerint több civilt kivégeztetett, a vádakat Wass mindvégig tagadta. Wass könyveinek többsége Erdélyről szól. 1998-ban, 90 éves korában öngyilkos lett Floridában.

Wass még 1996-ban maga kérte az állampolgárságot. Első körben nem kapta meg, a magyar hatóságok arra hivatkoztak, hogy a második világháborút lezáró fegyverszüneti egyezmény értelmében magyar állampolgárságát elveszítette. A visszautasítás után azonban Tar Sándor tiszteletbeli konzul és Csoóri Sándor MVSZ-elnök közbenjárására méltányossági alapon mégis megkapta az állampolgárságot. Az erről szóló, számára kipostázott dokumentum ugyan csak egy évig volt érvényes, ám ez csak az igazoló okiratra vonatkozott, magára az állampolgárságra nem.

Wass halála után elterjedt a pletyka, hogy azért lett öngyilkos, mert a magyar kormány visszautasította állampolgársági kérelmét, illetve csak egy évre kapta azt meg. Ugyanakkor az elnöki hivatal a képviselőknek adott válaszában rámutat, hogy "Wass Albert magyar állampolgárként halt meg".