Rezeg a léc Wekler alatt

2007.11.10. 12:27
Eltávolítják Wekler Ferencet a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács (DDRFT) elnöki posztjáról, mert az SZDSZ vállalhatatlannak tartja tevékenységét. A liberálisok baranyai elnöke, Mecseknádasd polgármestere azt állítja, nem tudja, hogy szó van távozásáról, közben viszont már utódlásáról folynak a tárgyalások.

Távozhat a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács (DDRFT) éléről Wekler Ferenc, az SZDSZ Baranya megyei elnöke, Mecseknádasd polgármestere. Információink szerint a DDRFT elnökét, aki a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium delegáltjaként vesz részt a tanács munkájában azért távolítják el, mert a pártban vállalhatatlannak tartják tevékenységét. A DDRFT hivatott dönteni az EU-ból érkező források megfelelő, területi alapon történő felosztásáról a régió fejlesztési koncepciója alapján.

Tavaly márciusban Wekler családi vállalkozása 23 millió forintot kapott a DDRFT döntése alapján, hogy fejlesszenek ki egy mobil szennyvíztisztítót és gyártsák is le a Balaton-parti települések számára. Wekler az eset után úgy nyilatkozott, nem tartja kifogásolhatónak, hogy családja részesült támogatásban annak a testületnek a döntése alapján, melynek ő is tagja volt - az elnöki posztra csak tavaly novemberben került.

Baranya megyében még mindig erős

Wekler Ferenc 2004-ben azután mondott le a parlament alelnöki tisztségéről, hogy kiderült, családi vállalkozása 270 millió forint állami támogatást kapott szőlőtelepítésre. SZDSZ-en belüli pozíciói 2005-ben tovább gyengültek, több mint 13 év után kiesett a párt legfőbb döntéshozói testületéből, az ügyvivői testületből. Forrásaink szerint ugyan Wekler már nem tekinthető kiskirálynak Baranya megyében és a Dél-Dunántúl régióban, de a megyén belül még mindig rendkívül erőskezű vezetőnek számít.

”Senki nem tájékoztatott engem erről, ha bármi történik az üggyel kapcsolatban, a nyilvánosság elé állok” - mondta el kérdésünkre Wekler Ferenc. Úgy tudjuk, a párton belül el akarják érni, hogy Wekler magától mondjon le, de ha nem teszi meg, visszahívják posztjáról.

Bretter Zoltán került szóba

Az utódlásról sokféle hír kering, több forrásunk szerint Bretter Zoltán, az SZDSZ pécsi elnökének neve érdemben került szóba. „Ezek meg nem erősített hírek, a kérdésben még nem született döntés. Ennél többet egyelőre nem szeretnék mondani” – reagált felvetésünkre Bretter Zoltán.

Az azonban nem egyértelmű, hogy tényleg van-e esélye a DDRFT elnöki székébe kerülni, hiszen a pozícióra a kinevezés joga Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter kezében van, Bretter pedig Kóka hű emberének számít. Volt olyan forrásunk is, aki úgy vélekedett, hogy ettől még Fodor rábólinthat, hiszen nincs túl sok választási lehetősége, ha egy valóban egy helyi erős embert akar elnöknek.

Úgy tudjuk, felmerült az is, hogy a DDRFT élére az MSZP delegálja az elnököt, ha a liberálisok nem találnak megfelelően erős SZDSZ-es utód helyben, ez azonban azt jelentené, hogy egy másik régióban kéne leváltaniuk egy szocialista elnököt egy SZDSZ-es ember javára. Egy ilyen csere viszont számos konfliktust generálna, amit az MSZP viszont nem feltétlenül vállalna be.

Még nincs végleg lejátszva

A váltás menete, így a dátum és az utódlás információink szerint még nincs végleg lejátszva, de mivel Fodor Gáborra nagy nyomás nehezedik párton belül – annak ellenére, hogy a helyzetet a miniszterséggel együtt csak örökölte -, hogy távolítsa el a posztról Weklert, várhatóan hamarosan megszületik a döntés. Egyesek szerint egy Weklerrel kötendő háttéralku hátráltatja a megegyezést, melynek tétje, hogy milyen pozíciót kapna az elnökségért cserébe a mecseknádasdi polgármester.

A Dél-Dunántúl régióban egyébként több változás is történt az utóbbi hónapokban, nyáron távozott a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója, Miszler Miklós, akinek felajánlották, hogy közös megegyezéssel távozhat a posztról, amit Miszler el is fogadott. Addigra jó ideje köztudott volt már, hogy Wekler és Miszler között éles ellentétek feszülnek.

Ősszel lemondott DDRFT-tagságáról Szabó Lóránd, Dombóvár szocialista polgármestere, a pénzügyminiszter delegáltja is, akinek a pletykák szerint a Miszler-ügy miatt voltak súrlódásai Weklerrel. Szabó Lóránd azonban nem indokolta meg távozását.