Zuschlag megbűnhődte már?

2005.07.26. 12:27
"Egy bűnért kétszer senkit nem lehet büntetni" - hangoztatta az Indexnek közvetlenül Zuschlag Jánosra vonatkoztatva a nagy igazságot a kiskunhalasi MSZP elnöke, akit meglepetésként ért, hogy a párt országos vezetői már előre jelezték: szívesen eltekintenének a holokauszt áldozatain viccelődő ifjú 2006-os képviselőjelöltségétől. A jelek szerint viszont Hilleréket is felkészületlenül érte a halasi szocialisták komoly szándéka, hogy Zuschlagot ismét belobbizzák a parlamentbe.

"Fegyelmezett párttag voltam mindig, és az is maradok" - szögezte le Zuschlag János, aki a képviselőjelöltségről nem is akar nyilatkozni, csak annyit árul el, hogy ha a helyi tagság megbízza, elvállalja a megmérettetést.

Teljes skálán


Zuschlag János
A könyörgéstől a fenyegetőzésig az informális nyomásgyakorlás teljes skáláját megpróbálta bevetni Hiller István és Szekeres Imre vezette országos elnökség az utóbbi hetekben, hogy a kiskunhalasi szocialisták ne a holokauszt áldozatain röhigcsélő, valamint magánokirat-hamisítással meggyanúsított Zuschlag Jánost válasszák 2006-os országgyűlési képviselőjelöltjüknek.

A helyiek azonban nem tértek jobb belátásra: a Zuschlag személyén kirobbant a belső harcok lecsengése után a halasi szocialisták küldöttei 90 százalékban támogatták a nagy visszatérést. Az MSZP-elnökség az utóbbi időben négy személy híján az összes egyéni képviselőjelöltről meghozta a döntést, közben vakfoltként kezeli Bács-Kiskun megyei 8. választókörzetet, a halasi jelöltről még csak nem is szavaztak.

Megbánta és megszenvedte

A kiskunhalasi pártelnök szerint kifejezetten meglepő az országos elnökség viselkedése. Venczel József az Indexnek ki is fejtette miért várt nagyobb megértést a fővárosiaktól: "János emberileg mélységesen megbánta és megszenvedte már a Terror Házánál történteket", "ráadásul a magyar demokrácia történetében egyedülálló módon magától lemondott mandátumáról". Az ifjú politikus egykori történelemtanára szerint is súlyos hiba volt a viccelődés, de a párt akkoriban gyakorlatilag kizsigerelte a fiút, és aki nap-nap után 16-17 órákat dolgozik, annál könnyen bekövetkezhet valami gikszer.

"Egy bűnért kétszer senkit nem lehet büntetni" - védte meg tanítványát a halasi elnök hozzátéve, hogy senkivel nem akarnak szembekerülni, de azt elvárják, hogy kikérjék a véleményüket az ügyben. "Most van az a helyzet, amikor valamelyik "felkent szervnek" el kell döntenie, hogy eleget bűnhődött-e a volt képviselő" - vélekedett Márfai Péter Bács-Kiskun megyei elnök is, aki Venczelhez hasonlóan azon a véleményen van, hogy az elnökségnek azért a megbocsátás felé kellene billentenie a mérleget. Márfai szerint az erkölcsi dilemma ellenére Zuschlag - aki megtartotta megyei alelnöki címét - támogatható jelölt.

Nincs napirenden

Ahhoz, hogy a pártvezetés meg tudja akadályozni Zuschlag jelölését, az elnökség kétharmadának nemleges álláspontja szükséges, de jelenleg úgy tűnik, a hasonló karriert befutó fiatalokkal felduzzasztott elnökségben nincs igazi elszántság a megbuktatásához. Hiller István Zuschlagról kialakított véleményét megtartja magának. Az MSZP-elnök az Indexnek azt mondta, a párt választási bizottsága csütörtökön ismét tárgyal a még nem lezárt választókörzetek jelöltjeivel kapcsolatos kérdésekről, de Zuschlag most sem szerepel a napirendi pontok között, mert a megye még nem jelölte őt képviselőjelöltnek. Szekeres Imre elnökhelyettes korábban kerek-perec kijelentette, az elnökség nem fogja támogatni azt, hogy Zuschlag a jövő évi országgyűlési választásokon újra képviselőjelölt legyen.

Zsebkendő nélkül

Miközben a helyiek szerint egy okos, érzékeny, kitűnő képességű politikust vesztene az ország, ha tizenöt év után derékba törne karrierje, az Index olvasói nem bántak kesztyűs kézzel a "monnyon le" szavazásán. Zuschlagnak kevés jóakarója akadt, a közel 13 ezer szavazó 75 százaléka a legsúlyosabb kategóriába sorolva mondott ítéletet róla. Az Indexnek nyilatkozó ellendrukkerek azt állítják, hogy törvényszerű volt a bukás, mert bicskanyitogató modorával nemcsak a Terror Háza előtt hívta fel magára a figyelmet. Egy ízben Szili Katalinnak kellett őt figyelmeztetnie, hogy a halasi kórházban tett látogatáson ne telefonálgasson már egyfolytában, van aki, arra emlékezik, hogy asztalra felvetett lábakkal tárgyalt vele az első találkozáson, mások pedig arra, hogy egy egész augusztus 20-i ünnepséget kellett végigülniük úgy, hogy Zuschlag zsebkendő nélküli szipogása kísérte az eseményt.

Fiatalon gyarapított

Zuschlag János az MSZP fiatalításának és a taglétszám bővítésének egyik motorja volt az elmúlt években: nemcsak Bács-Kiskunban, hazai pályán, hanem az ország más pontjain is aktív pártgyarapításba kezdett. A részvételével zajló szervezetalapítások következtében a megborult egyensúly a Vas megyei MSZP-ben hatalmi harchoz vezetett. A Fiatal Baloldal egyik vezetőjeként Zuschlag aláírása rákerült számos új szervezet alakulási jegyzőkönyvére. A gond az, hogy az ő aláírását olyan alapító okiratokon is megtalálták, amelyek állítólag nem valós személyek részvételével alakultak. A fitkív szervezetek alakulásának ügyében a rendőrség Zuschlagot magánokirat-hamisítással gyanúsította meg.

Hasonló gyanú merült fel a kiskunhalasi szervezetnél. Tavaly a halasi körzet veterán szocialistáinak számító párttagok levelet írtak az MSZP elnökségének, mert azt vélelmezték, Zuschlag úgy akarja átvenni a hatalmat a körzetben, hogy nem valós személyeket léptetett be a pártba. Az utóbbi években megnégyszereződött helyi párttagság valós létszámának megállapítására 2005 elején az országos elnökség létszámstopot, majd tagrevíziót rendelt el. A létszámellenőrzés eredménye az lett, hogy a korábban regisztrált tagok nyolcvan százaléka megjelent, az új tagok közül pedig csupán tíz százalékkal nem tudtak elszámolni. Zuschlag szerepvállalása azonban továbbra sem tetszett sok helyi szocialistának. Az idősebb párttagok kiválva a helyi szervezetből egy új belvárosi alapszervezetet hoztak létre.

10:0 volt
A jelölési huzavona egy eleve vesztesnek elkönyvelt választókörzetről folyik. A kiskunhalasi szocialisták között általános nézet, hogy a környező falvakban a szocialisták jelöltjének nem sok babér terem majd 2006-ban, az országgyűlési mandátumhoz így legfeljebb az egyéni megmérettetés után a megyei listán megcsípett jó pozíció révén juthatnak. 2002-ben a második fordulóra mindenhol fordítani tudtak a fideszesek, és végül 10:0-s vereséget mértek az MSZP-re.