Hol öregszik meg az ifjú szocialista?

2007.09.24. 13:40
Hogy ne nézz teljesen hülyén, ha egy társaságban hozzá kellene szólnod. Hogy valaki fel merje tenni helyetted a legegyszerűbb kérdéseket. Hogy tudd, mi a téma. Ez itt a politikafóbok kiskátéja, az Index Szájbarágó.
Mi az a Zuschlag-ügy?
Nincs Zuschlag-ügy.
Ezt ki mondja?
Maga Zuschlag János szocialista politikus.
Ha nincs Zuschlag-ügy, akkor miért vitték el bilincsben magát Zuschlag Jánost, a szocialista politikust?
A Bács Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsítja őt és hat társát. Zuschlag Jánost azért helyezték előzetes letartóztatásba, mert az ügyészség szerint megpróbált befolyásolni tanúkat. Másfelől ez a bűncselekmény 5-20 évi börtönnel büntetendő. Ilyenkor általában elrendelik az előzetest, nehogy meglépjen a gyanúsított. Zuschlag János titkára, Lados István például szökésben van. Őt körözik.
Zuschlag Jánost ártatlanul hurcolják meg?
Az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, amíg a bíróság ki nem mondja bűnösségét. Az ügyészség azonban csak úgy nem szokta indítványozni valakinek a letartóztatását. Ehhez bizonyítékok kellenek, s ezeket a bíróság az előzetes letartóztatás elrendelésekor elfogadta.
Jó, hogy beszélünk itt az ügyről, de fogalmam sincs, miről van szó. Mit csináltak?
A gyanú szerint 2002-től azért hoztak létre fiktív civil szervezeteket és alapítványokat, hogy ezek táborok és ifjúsági rendezvények szervezésére pályázzanak az ifjúsági és a szociális minisztériumtól. Az állami pénzt megkapták, a rendezvényeket nem tartották meg, a pénz elköltését pedig hamis számlákkal igazolták. Kábé ötvenmillió forintról van szó.
Ez ma már nem nagy tétel. Loptak ennél többet is.
Mindegy, hogy tíz forintot vagy százmilliót tesz magáévá valaki az állam pénzéből, a lényeg, hogy lopott.
Hova lett a lóvé? Befolyt a pártkasszába vagy zsebre tették?
Ezt nem lehet tudni. A pályázati támogatás a fiktív társadalmi szervezetek számlájára érkezett, és onnan felvették készpénzben. Feltételezhető, hogy a pályázatban vállalt diáktáborok helyett az MSZP ifjúsági szervezetének, a Fibisznek (Fiatal Baloldal-Ifjú Szocialisták) a rendezvényeit finanszírozták belőle. Ha így történt, akkor a pártkasszába került a pénz. Azt egyébként az ügyészség nem vizsgálja, hova lett a pályázaton megkapott összeg.
Hogyhogy? Hát nem ez az érdekes ebben az egészben?
Téged meg minket persze leginkább ez érdekel, de az ügyészség meg az oknyomozó újságírás két dolog. Jogilag a csalás megvalósul azzal is, ha valakik az állam megtévesztésével pénzt szereznek és azt jogtalanul más célra fordítják.
A bűnszervezet azt jelenti, hogy Zuschlag János egy szocialista maffiát alapított és ő volt a keresztapa?
Egy cselekményt a Btk. szerint akkor követnek el bűnszervezetben, ha három vagy több személyből álló, hosszabb időre szervezett, összehangoltan működő csoportról van szó, aminek célja ötévi vagy ezt meghaladó szabadságvesztéssel büntetendő szándékos bűncselekmények elkövetése.
És itt ez történt?
A bűnszervezetet eddig ennél sokkal súlyosabb ügyekben sem sikerült bizonyítani. Az ügyészség mindenesetre úgy látja, ez egy szervezett akció volt, ahol volt munkamegosztás. A szervezetek alapítását például előre gyártott alapszabályokkal segítették.
Ebben mi a különleges? Egy szabó is sablonnal dolgozik és egy ügyvédnek is vannak szerződésmintái.
Jogilag nem kifogásolható, de az érdekes, hogy Zuschlag János neve korábban felmerült egy hasonló ügyben, sőt gyanúsított is volt. 2003-ban a Fiatal Baloldal-Ifjú Szocialisták Vas megyében tíz új alapszervezetet hoztak létre, fantom tagokkal, hibás címekkel és előre gyártott jegyzőkönyvmintákkal.
Ez a bűnszervezet téma most a szocialisták ügye vagy csak Zuschlag miatt mondják ezt, aki MSZP-s.
Zuschlag mellett gyanúsított Marsovszky Balázs, a Fiatal Baloldal volt fővárosi elnöke, Krausz Csaba újbudai MSZP-s önkormányzati képviselő, Katus Ferenc Bács-Kiskun megyei szocialista közgyűlési tag, Kullai Tamás és volt kecskeméti MSZP-s önkormányzati képviselő is. Gondolom, ebből a névsorból kiderül, hogy ez eléggé szocialista ügy.
Meddig érnek el a szálak? Ha egy minisztériumból szipkázták a pénzt, kellett ott lennie egy-két jó barátnak.
Ez az ügy igazi pikantériája, mivel 2003-2004 között Gyurcsány Ferenc volt az ifjúsági miniszter. Ocsovai Tamás, a tárca akkori helyettes államtitkára az ügyészségen azt vallotta: ebben az időben minden hét elején találkozott a minisztérium vezetése az MSZP ifjúsági és sportmunkacsoportjának vezetőivel. A sportmunkacsoportban akkoriban Ujhelyi István és Arató Gergely is dolgozott, ők a mai kormány államtitkárai, s egykor ők is olyan ifjú szocialistaként indultak, mint Zuschlag János.
Ott osztották a pénzt?
A pénz nagy részét hivatalosan a pályázatokat elbíráló bizottság ítélte meg, de volt egy többtízmilliós keret, amelyet egyéni elbírálás alapján osztottak szét. Ocsovai Tamás azt állította, hogy a támogatásokról a miniszter utasítására döntöttek. Arató Gergely viszont cáfolta, hogy konkrét pályázati elbírálások szóba kerültek volna ezeken az informális egyeztetéseken.
És őket miért nem hallgatja meg az ügyészség?
Valószínűleg meghallgatja. A Fidesz szerint a szálak teljesen világosan Gyurcsány Ferenc dolgozószobájáig vezetnek. Az ügyészség, amelynek bizonyítékokat is fel kell mutatni ebben az ügyben, óvatosabb. Álláspontjuk szerint szimplán azért nem lehet felelősségre vonni egy pályázatokat elbíráló bizottságot, mert az általuk kiosztott pénzt jogtalanul használták fel. Ehhez bizonyítani kellene, hogy ők tudták, a pénzt eleve más célra használják majd fel.
Ezt miért nem lehet bizonyítani?
Azt általában nehéz bizonyítani, ha egy magas rangú politikus azt mondja valakinek egy állófogadáson, hogy add csak be, Józsikám a pályázatod nyugodtan, csont nélkül át fog menni. A hasonló ügyeknél általában csak az derül ki, hogy a politika tiszta világában néhány megtévedt bárány kavar.
Ez az egész ügy azért így is elég kellemetlen lehet most a szociknak.
Nem elég kellemetlen, hanem borzasztóan kellemetlen, legalábbis az MSZP frakcióvezetője ezt mondta. Lendvai Ildikó szerint nem kezelték jól Zuschlag János ügyeit. Zuschlagot 2004-ben már száműztek a frakcióból, amikor a holokauszt áldozatain viccelődött, majd idétlenül röhögött.
Úgy próbált visszakerülni az MSZP kegyeibe, hogy pénzt gyűjtött?
A holokausztos vicce után az MSZP etikai bizottsága reményét fejezte ki, hogy “a fiatalember a párt közösségén belül, meg fogja találni azt a tevékenységet, mellyel meggondolatlan tettét, s annak következményeit az idő előrehaladtával, feledtetni tudja.”
Ha a pártnak gyűjtött pénzt, az végül is hasznos, nem?
A pártnak hasznos lehet, de az már nem, hogy bilincsben mutogatják a tévében. Most finoman felszólították, hogy függessze fel párttagságát.
Persze, mert kiborult a bili. Az MSZP ezek szerint már nem vélelmezi Zuschlag János ártatlanságát?
Az MSZP most szabadulni akar Zuschlag János árnyékától.
Hány éves lesz Zuschlag János, amikor újra az MSZP tagja lehet?
Ha azt szeretnéd tudni, hány évre kerül börtönbe, akkor összekeversz engem a bírósággal. Ebben az ügyben még nincs vádemelés, még nem tudjuk, bizonyíthatóak lesznek-e a vádak, különösen a bűnszervezetben elkövetett csalás. A mostani gyanúsításban szereplő bűncselekmény felső büntetési tétele 20 év, de nem valószínű, hogy ezt egy ilyen ügyben kiszabnák.