Medgyessy is elmegy Szabadság-emlékművet avatni Aradra

MTI
2004.04.22. 22:38
Medgyessy Péter miniszterelnök is beszédet mond az aradi Szabadság-emlékmű vasárnapi avató ünnepségén, a román kormány nevében pedig Razvan Theodorescu kulturális miniszter szólal majd fel - jelentette be csütörtökön Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.

"Mindannyiunknak helye van ebben az országban, a két nemzet történelmének meg kell férnie egymással" - hangsúlyozta Markó Béla. Úgy vélte, hogy a vasárnapi aradi ünnepségek azt a szemléletváltást jelzik, amely az utóbbi években ment végbe Romániában. A téren a jövőben egy román történelmi emlékműnek is otthont ad.

A nyári helyhatósági választásokkal kapcsolatos - a romániai magyarság körében szervezett - előválasztások eddigi eredményeit értékelve a szövetségi elnök elmondta: már csaknem mindenhol összeállították az RMDSZ színeiben indulni kívánók jelölési listáit.

Az előválasztások eredményei, valamint az, hogy a választópolgárok jelentős hányada, mintegy 200 ezer ember élt szavazati jogával, azt bizonyítják, hogy a szövetség támogatottsága továbbra is erős - mondta a politikus, aki örömének adott hangot amiatt, hogy a listák összetételének tanúsága szerint jelentős fiatalítás történt a szövetségben.