Fényi Tibor, az SZDSZ alapítója

2005.02.27. 16:19

A kábítószerrel való visszaélést az elmúlt rendszerben is szigorúan büntették, az SZDSZ alapítójának, Fényi Tibornak 5-15 év közötti büntetéssel kellett szembenéznie, ha nem írja alá a beszervezési iratot. Ma őszintén szégyenkezik és sajnálja.

"Sajnálom, és nagyon szégyellem magam" - mondta az Indexnek Fényi Tibor, az SZDSZ egyik alapítója, aki elismerte, "jogosan szerepel a listán". Mint mondta, az elmúlt évtizedekben 30 embernek elmondta már történetét, amelyet 16 éves koráig vezet vissza, amikor engedély nélkül jelentetett meg egy újságot. Ezután kicsapták az iskolából, és nem vették fel egyetemre, csak az egri tanárképzőbe, ahonnan egy év után eltanácsolták, mert politikai izgatással vádolták. Hosszas viszontagság után a III-as főcsoportfőnökség 1977-ben vette elő ismét. Fényi egy barátjának írt Párizsba levelet, amelyet annak barátnője vitt volna ki, de a nőt a határon feltartóztatták és egy nála talált ismeretlen tartalmú csomag alapján kábítószerrel való visszaélés miatt meggyanúsították.

Fényit kábítószerrel való visszaélés miatt szintén meggyanúsították és 5-15 év közötti börtönbüntetéssel fenyegették. Ezután aláírt egy beszervezési iratot. Mint az Indexnek elmondta, fél éven keresztül tartott a kapcsolata beszervezőivel, ezalatt - öt hat alkalommal találkozott beszervezőjével, és összesen két alkalommal két - általa megnevezni nem kívánt - ismerőséről írt jelentést, de hozzátette, egyikükről sem írt terhelőt. Fényi fontosnak tartotta elmondani, hogy a dossziéknak is nyilvánosságra kellene kerülniük, mert csak így derülhet ki, valóban nem mondott terhelőt senkiről.