Juhász Előd

2005.02.27. 16:30

Amennyiben az amerikai titkosszolgálat megtámadta volna Magyarországot, akkor a BM Juhász Elődtől, a Zenebutik műsorvezetőjétől értesülhetett volna a tervekről. A BM nem bízott semmi a véletlenre, és rajta keresztül próbált a amerikaiakról információt gyűjteni.

Juhász Előd az Indexnek elismerte, hogy a listán szereplő személyi adatai valósak, azt azonban cáfolta, hogy valaha beszervezték volna. Mint mondta, 1966-67-ben Ford ösztöndíjjal amerikai tanulmányúton volt azért, mert írt Gershwinről egy könyvet. Az utazás előtt felhívták a Belügyminisztériumból, hogy a saját védelmében akarnak vele beszélni. Egy férfivel a Széna téren találkoztak - "a nevére már nem emlékszem" -, aki arra kérte, hogy ha Amerikában bármilyen atrocitás éri, vagy a tudomására jut valamilyen Magyarország-ellenes akció, vagy be akarja szervezni az amerikai titkosszolgálat, akkor arról tegyen jelentést.

A Zenebutik egykori műsorvezetője - aki elismerte, hogy jelentett - elmondta, hogy Amerikában semmi olyasmi nem történt, amire a BM gyanakodott, de miután hazatért, egy másik ember a minisztériumtól megkérte, hogy számoljon be a kinti dolgokról. Mint mondta, a férfit azok az emberek érdekelték, akikkel az Egyesült Államokban találkozott, zenészek, zeneprofesszorok neve, de mivel köztük csak szakmai párbeszédek zajlottak, nem tudott érdemi információkkal szolgálni.

Juhász közölte, ezt követően is megkeresték a minisztériumból, hiszen munkájának köszönhetően nyugat-európai és amerikai zenészekkel számos alkalommal találkozott koncerteken, fogadásokon, és mivel ezek a meghívók postán érkeztek, a szakszolgálatok tudhattak róla. Mint elmondta, ekkor már egy harmadik emberrel tartotta a kapcsolatot, de továbbra se tudott beszámolni sem magyarellenes akciókról, sem pedig őt érintő beszervezési kísérletekről.

Juhász szerint a beszélgetéseken sem a családjáról, sem pedig kollégáiról, vagy magyar zenészekről nem faggatták. Arra a kérdésre, hogy kellett-e beszervezési nyilatkozatot aláírnia Juhász úgy reagált, hogy nem írt alá ilyet, ugyanakkor feljegyzéseket néhány esetben kellett készítenie, amit Jávor Endre néven kellett aláírnia, "úgy mondták, hogy a saját érdekemben". A "zaklatás" a 70-es évek közepén ért véget, de arra a kérdésre, hogy hányszor keresték meg, pontos számot nem tudott mondani a műsorvezető, csak annyit, hogy "biztos tíz alatt". Arra a kérdésre, hogy "beszervezése" előtt megfenyegették-e valamivel, mondjuk azzal, hogy ha nem jelent, akkor nem engedik ki az Egyesült Államokba, Juhász Előd azt válaszolta, hogy ezt konkrétan nem mondták ki. Mint mondta, "nem voltam jó alany, alkatilag alkalmatlan voltam a feladatra, mert zenészként éltem, és őket a zene nem érdekelte".