'Mayer Aranka eszköz Orbán lejáratásához'

2005.08.04. 17:24

Mayer Arankát felhasználják az Orbán Viktor elleni lejárató kampányban - mondta Révész Máriusz. A Fidesz szóvivője elmondta: utánajártak a szerdai sajtóban megjelent információknak, amely szerint Mayer Aranka - az Élet és Irodalom "Tokaji borcsaták" című cikksorozatának alapját képező dokumentumok átadója - szülei idén tavasszal budai lakásukat egy nagy értékű házra cserélték, amelynek tulajdonjogát Mayer Arankára íratták. Révész ingatlanszakértőkre hivatkozva közölte, hogy a lakás és a ház értéke között 15-30 millió forint különbség is lehet.

Kérdés - mondta a szóvivő -, miből tellett minderre a szülőknek, hiszen Mayer Aranka többször, több helyen nyilatkozott nehéz anyagi helyzetéről, illetve arról, hogy szülei egy idő után már nem tudtak megélhetéséhez anyagi támogatást adni. Révész Máriusz szerint kérdés, ki fizette Mayer Arankáéknak a két ingatlan közötti különbözetet, kinek az érdeke Orbán Viktor lejáratása.

Mayer Aranka közleményében ismertette a lakásvásárlás történetét, mely szerint szülei 1963-ban költöztek az 57 négyzetméteres II. kerületi lakásba, két kisgyermekükkel. Az ingatlant 30 évvel később, 1993-ban vették meg az önkormányzattól, Mayer Aranka nevére, haszonélvezeti jogot biztosítva maguknak. A lakást idén márciusban adták el, és ugyancsak a II. kerületben vettek egy lakást, amelynek paraméterei nem változtak: ez is Mayer Aranka nevére került, szülei holtig tartó haszonélvezeti jogával. "Úgy gondolom, hogy mindebben nincs semmi rendkívüli".

A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága által is felülvizsgált per jogerős ítéletének rendelkező része:

1. I. és II.r. alperesek(Révész Máriusz országgyűlési képviselő és a FIDESZ –MPSZ) megsértették a felperes (Mayer Aranka) személyhez fűződő jogát -jóhírnevét - azzal, hogy valótlanul azt állították, hogy a felperest az Orbán Viktor elleni lejárató kampányban felhasználták, és azt a hamis látszatot keltették, hogy a felperes által Budapest II. kerületében eladott és megvásárolt ingatlanok közötti vételár különbözetet az Orbán Viktor lejáratásában érdekelt politikai erők fedezték, a felperes Orbán Viktor elleni lejárató kampányban játszott szerepére tekintettel.

2. Az I. és II.r. alperest a további jogsértéstől eltiltotta és kötelezte őket a jogsértés abbahagyására. Kötelezte a IV. és V.r. alperest, hogy a „.. furcsa ingatlanszerzése: budai háztulajdonos a kisemmizett éhező" című cikk az ítélet szerint jogsértést megvalósító részének internetről való hozzáférését 15 napon belül szüntessék meg.

3. Kötelezte egyben az I. és II.r. alperest, hogy 15 napon belül az ítélet rendelkező részéről sajtótájékoztató keretében, valamint a www.fideszfrakció.hu honlapon keresztül - bocsánatkérésük kifejezése mellett - tájékoztassák a nyilvánosságot, és 15 napon belül, egyetemlegesen, fizessenek meg a felperesnek 500.000 forintot és ennek 2005. augusztus 5-től a kifizetés napjáig járó, a késedelemmel érintett naptári félévet megelőző utolsó napon érvényes jegybanki alapkamatnak megfelelő mértékű kamatát.